6 redenen waarom in bad gaan goed is voor je gezondheid

Holy! Het is altijd leuk om te horen dat mijn favoriete bezigheid oprecht gezond is: badderen. Ik wist natuurlijk al dat het niet alleen fijn is maar ook goed. Minimaal een keer in de week neem ik uitgebreid de tijd om in het water te plonsen met allemaal fijne zeepjes en badschuim.

In veel culturen is badderen een aangename traditie, een luxe en een ritueel met betekenis. Er zijn ontelbaar veel badhuizen, wat trekt mensen zo aan badderen? Hier zijn zeven redenen waarom je vanavond nog in bad moet gaan.

1. Badderen is goed voor je humeur
Jezelf omringen met warm water voelt goed. Volgens psycholoog Neil Morris zorgt badderen voor gevoelens van optimisme, warmte en vermindert het depressieve gedachten. In bad gaan is een combinatie van stilte, comfort en warmte. Drie dingen die steeds zeldzamer worden. Voor sommige mensen heeft het zelfs connotaties met de baarmoeder waardoor je je veiliger voelt. Wanneer je je veilig voelt, en je pas in staat om ultiem te relaxen.

2. Door een bad kun je beter slapen
Een theorie om goed te kunnen slapen is dat jouw lichaamstemperatuur niet te warm is. Een koude slaapkamer werkt, maar een bad voor het naar bed gaan zorgt voor hetzelfde resultaat. ‘S nachts gaat je lichaamstemperatuur automatisch naar beneden waardoor de productie van melatonine (het slaaphormoon) op gang komt. Wanneer je in bad gaat, warmt het lichaam op. Als je weer uit bad stapt, wordt het lichaam in snel tempo weer koeler. Hierdoor bereid je je beter voor op een goede nachtrust.

3. Het verlicht spierpijn
Warmte zorgt voor een goede bloedsomloop, dit is niet alleen goed voor de circulatie maar het ontspant ook de spieren. Voeg nog een beetje epsom zout toe, dit zorgt dat kwaaltjes gerelateerd aan de spieren al snel verdwijnen. Baderen met magnesium heeft meerdere voordelen voor je gezondheid!

4. Je verbrandt calorieën
Hoppaaa! Met een beetje zweten terwijl je in bad zit kun je net zoveel calorieën verbranden als een rondje hardlopen.

5. Het verzacht een geïrriteerde huid
Badderen kan je huid uitdrogen maar als je een goede essentiële olie aan jouw bad toevoegd, dan kom je er super zacht uit! Er bestaan veel hydraterende oliën die de huid hydrateren en zachter maken.

6. Het verlicht griep symptomen
Stoom van een warm bad opent de luchtwegen. Vooral tijdens een fikse verkoudheid werkt een bad helend. Het bouwt ook je immuunsysteem op waardoor je een betere weerstand opbouwt tegen virussen.