De 5 voordelen van mediteren

Heb je altijd al willen mediteren, maar vind je het lastig om de stap te zetten?  Deze vijf voordelen laten zien waarom mediteren super goed voor je is. Wat nou zweverig! Als zweverig betekent dat je meer rust en overzicht in je gedachten en geest wil creëren, dan zijn we toch lekker zweverig?

Meditatie houdt simpel weg in; het trainen van je geest en gedachten. De rede om te  mediteren is voor iedereen verschillend. Persoonlijk vind ik het fijn om mijn geest te leren, niet direct overal op te willen reageren of om alles een label te geven. Zo snel vind je iets goed of slecht, stom of leuk, en dat brengt voor ook best veel stress met zich mee. Als je altijd overal ergens iets van moet vinden, is niets vinden best lastig.

Voordeel 1: Mediteren kan helpen bij een depressie

Piekeren is een van de kenmerken bij een depressie. In je gedachten komen alle problemen en obstakels steeds weer naar boven en is het ontzettend lastig om deze een plekje te geven.  Wat je vaak ziet bij mensen met een depressie, is dat ze in constant in een tweestrijd zijn. Ze dwingen zichzelf om niet te denken aan bepaalde gedachtes, omdat deze niet fijn zijn. Vervolgens denk je er toch aan want je kunt niet alles wegstoppen. Dit is vermoeiend! Door regelmatig te mediteren, maak je jezelf bewuster om in het NU te leven en de focus te weerleggen van het leven in het verleden. Ook helpt het je om niet overal op te reageren en je gedachtes niet altijd te veroordelen. Verdriet en angst kennen we allemaal en deze emoties mogen er ook best zijn. Maar er altijd energie en aandacht aangeven maakt verdriet of angsten veel groter en moeilijker om los te laten.

Voordeel 2: Emotioneel meer in balans

Door te mediteren heb je je emoties beter onder controle. Doordat je bewuster bent hoe je lijf en geest werken, kan je veel beter omgaan met emoties en gevoelens die soms onverwachts kunnen opkomen. Dit houdt uiteraard niet in dat je altijd je emoties tegen moet houden! Maar als je snel geïrriteerd raakt of boos kan worden, dan kan mediteren een mooie tool zijn om je emoties wat beter de baas te zijn.

Voordeel 3: Beter focussen en concentreren

Vandaag de dag zijn we altijd met tien dingen tegelijkertijd bezig. Als ik thuis kom dan plof ik op de bank met mijn laptop op mijn schoot en de tv aan op de achtergrond, terwijl ik op mijn telefoon nog even mijn Insta afscroll. Dit zorgt er ook vaak voor dat we dingen een beetje half doen. Concentreren en focussen op één ding is vaak ontzettend lastig. Door te mediteren geef je jezelf meer de ruimte en de rust om gedachtes te laten zijn. Hierdoor creëer je overzicht in je brein en dus ruimte om te kunnen focussen.

Voordeel 4: Minder gevoel van eenzaamheid

Eenzaamheid begint vaak bij jezelf. Je kunt in een nog zo’n volle ruimte staan en toch beknepen worden door het gevoel van eenzaamheid. Door je te focussen op je eigen geest en lijf, creëer je meer liefde. Liefde voor jezelf! En door van jezelf te gaan houden, wordt de eenzaamheid ook veel minder.

Voordeel 5: Je wordt gelukkiger!

Misschien wel het mooiste voordeel. Door te mediteren, worden de linker en de rechter hersenhelft met elkaar in verbinding gebracht. Onderzoek door Lama Oser (de rechterhand van de Dalai Lama) bewijst deze verbinding en laat zien dat juist deze verbinding zorgt voor de geluksgevoelens. Daarnaast is het natuurlijk zo dat mediteren er voor zorgt dat je lekkerder in je vel gaat zitten, wat automatisch zorgt dat je je ook gelukkiger gaat voelen.

Lees ook: De kracht van huiselijke opruim rituelen