5 dingen die je kunt doen om liever te worden

Lief zijn voor jezelf is al lastig, écht lief zijn voor een ander is nog moeilijker. Hoe mild ben jij voor een ander als hij of zij fouten maakt? Of hoe zacht ben jij in je oordeel? Wanneer voldoen mensen aan jouw eisen? Waarschijnlijk heb je net als de meeste mensen vaak een vooroordeel en voel je je in deze individualistische wereld niet geroepen om anderen te helpen. Zeker wanneer iemand anders niet in jouw plaatje past.

Wij vinden dat meer compassie in het leven de wereld een beetje mooier maakt. Want als iedereen compassie voelt, oordeel je minder snel op fouten, reageer je begripvol en zacht en accepteer iemand helemaal, ook z’n zwaktes.

1. Breng je innerlijke criticus tot rust
Wees bewust van je innerlijke criticus. Noteer eens wat de jouwe allemaal tegen je zegt. Wat zijn terugkerende gedachten? Waarom luister jij naar dit stemmetje in jouw hoofd? Als je jouw gedachten zwart op wit hebt, ga je er anders naar kijken en zie je in dat sommige negatieve gedachten helemaal niet nodig zijn.

2. Verander van perspectief
Als je merkt dat je hard bent voor een ander, bedenk je dan hoe je jezelf zou voelen als je in zijn of haar schoenen stond. Wat zou je doen als je zelf in die situatie zat? Iedereen maakt wel eens fouten, zit in de put of ziet er slecht uit. Als iemand naar zweet stinkt, is het niet lief om hierover te roddelen met anderen. Maar ook als iemand een week er de kantjes van afloopt op het werk, moet je je eerst bedenken wat er écht aan de hand is met deze persoon.

3. Je bent niet alleen op deze wereld
We leven allemaal voor onszelf maar je bent niet alleen. Het zou wat zijn: als je in de uppie op deze aarde ronddwaalt. Iedereen op deze wereld hoort erbij, ook mensen die onzeker of eenzaam zijn. Geef iemand het gevoel dat je hem of haar écht ziet. Dit kan een bejaarde vrouw zijn die je gedag zegt op straat maar ook een vriendin of familielid die behoefte heeft aan een gesprek met diepgang.

4. Geef complimenten
Geef één compliment per dag. Mensen die eenzaam, onzeker of ongelukkig zijn hebben aan één compliment al genoeg om zich iets beter te voelen. Alle beetjes helpen… zie het als je geheime cadeau.

5 Doe vrijwilligerswerk
Ja. We zijn allemaal druk en persoonlijk vind ik dit hét probleem van deze tijd. We moeten dit, we moeten dat en we moeten vooral succesvol zijn. Terwijl, wat een rijkdom is het om iets voor een ander te kunnen betekenen? Via Nederland Cares kun je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk bij jou in de buurt zoeken. Maar mantelzorgen voor een familielid, langsgaan bij je oude buurvrouw of boodschappen doen voor een oudere dame in de straat behoren ook tot de mogelijkheden. Kleine moeite, groot gebaar. Natuurlijk moet er brood op de plank komen dus wij beweren helemaal niet dat vrijwilligerswerk een dagtaak moet zijn, maar als je er even tijd voor hebt, doe het!