Ben jij een pitta type?

Pitta? Dat is een van de drie dosha’s uit de ayurvedische leer. Er zijn drie dosha’s: Vata dosha, Pitta dosha en Kapha dosha en deze zijn opgebouwd uit de vijf elementen ether, lucht, vuur water en aarde. Het is belangrijk dat de drie dosha’s in balans zijn, maar vaak overheerst er één energetische kracht. Laat dat bij mij Pitta zijn… typisch dat er best wel veel van klopt.

Ten eerste: Er zijn wat uiterlijke kenmerken die pitta’s gemeen hebben. Ze hebben vaak een gemiddelde lengte, zijn slank en goed in proportie. Billen, borsten, alles zit erop en eraan. Rode wangen zijn niet ongewoon en dunne bruine of rossige haren ook niet. De kleur van hun ogen is vaak groen of blauw en ze beschikken over een bleek maar porseleinen huidje. Geen rimpel te bekennen! Wel hier en daar een sproet.

Pitta wordt gevormd door de elementen vuur en water, logisch dat ze energiek, vurig en intens zijn. Pitta types zijn wilskrachtig en doelgericht. Soms een tikkeltje competitief en daardoor wel eens afgunstig of jaloers. Ze zijn heel passioneel, warmhartig en ze willen graag iets bereiken in het leven. Ze houden van knap spul en worden blij als ze het plopje van een champagnefles horen. Heus, het zijn luxepaardjes maar ze zullen nóóit geld spenderen dat er niet is. Slim zijn ze ook en ze laten zich graag inspireren door helden en iconen. Het liefst hebben ze een beetje macht en ze kunnen de boel prima leiden. Hun vingers jeuken om woorden in daden om te zetten, ze laten dingen gebeuren. Betrouwbaar zijn ze trouwens ook, ze háten verraad. Als je tegen ze liegt zullen ze niet meer zo vriendelijk zijn en sluiten ze je het liefst compleet buiten. Met hun charme krijgen ze veel voor elkaar maar als iets niet lukt nemen ze daar ook de verantwoordelijkheid voor. Pitta types denken snel en helder maar kunnen daardoor ook vlug geïrriteerd raken.

De meeste pitta’s types hebben warme handen en voeten en transpireren meer dan normaal gesproken. Daarom vermijden ze hete temperaturen, je zult ze niet snel zien bakken in de zon. Wel houden ze van yoga en wandelen, op deze manier komen ze tot rust. Prikkels van buitenaf worden soms te veel en dan hebben ze behoefte aan me-time. Een massage is écht wat voor pitta’s net als slapen, dat doen ze ononderbroken en gemiddeld lang. Eten doen ze veel, maar prima: hun spijsvertering is rap. Misschien dat ze daarom zo vaak moeten plassen?

Wetenschappers ontdekten een vrouw wiens ogen zien wat wij niet zien.