10 tekenen dat je écht volwassen bent

Als jouw leeftijd ergens achter in de 20 ligt, begrijp jij wat ze bedoelen met ‘je bent zo oud zoals je jezelf voelt’. De studententijd lijkt zo kort geleden maar ondertussen worden oud studiegenoten gepromoveerd, krijgen senior titels of worden partner. Sommige hebben zelfs een eigen bedrijf uit de grond weten te stampen. Andere hebben al een groot gezin of staan op het punt om te gaan trouwen – of bevallen -. Hoe dan ook, je bent zelf geen kind meer maar volwassen.

Je weet meer dan je ouders
Vroeger wisten je ouders echt álles. Tegenwoordig weet jij zelf nog veel meer. Ze kunnen je niet meer adviseren in je keuzes, simpelweg omdat ze er te weinig vanaf weten. Je hebt dezelfde kennis als jouw ouders, maar dan net een beetje meer. Jij stelt geen vragen maar geeft antwoorden. Je helpt bijvoorbeeld als er een nieuwe Ipad of mobiele telefoon wordt aangeschaft.

quote
Je bent ineens dikke vrienden met je pa of ma
Wow! Je ouders hebben echt veel voor jou gedaan. Dat begrijp je opeens maar al te goed en je respect is dan ook enorm toegenomen. Daarbij ga je opeens op een heel andere manier met je ouders om. Jullie praten over het leven, belangrijke keuzes, roken samen een sigaret en duiken nog eens gezamenlijk de kroeg in.

Afvallen lukt opeens niet meer
Waar is de tijd gebleven dat je alles kon eten zonder ook maar een grammetje aan te komen? Dat zit er nu echt niet meer in. Na één vakantie merk je al dat die extra kilo’s een blijvende souvenir zijn. Je gaat meer sporten en gezonder eten omdat het niet anders kan – overigens wel beter voor je -.

Vroeger…
Huh? Sinds wanneer heb jij een vroeger? Vroeger werd je in je gezicht uitgelachen als jij dit woord weer eens gebruikte. Tegenwoordig kijkt niemand daar raar van op. Je hebt opeens geleefd in een tijd dat er nog geen internet bestond.

Je katers zijn heftiger dan ooit
Vroeger kon jij best wat hebben. Na een nacht flink doorhalen stond jij ’s ochtends best oké naast je bed. Op een avond maakte je gerust tientallen nieuwe vrienden en als de Breezer op was ging je gewoon aan het bier. Tegenwoordig hoef je dit niet meer te proberen als je de volgende dag productief wil zijn. De Breezers zijn dus allang vervangen door goede wijn en de wilde stapavonden door bankhangen.

30 redenen waarom je stiekem een oma bent en dat meer dan prima is.

Die wijn wordt overigens wel belangrijker
Je kunt de hele dag uitkijken na een goed glas rode wijn bij het avondeten. Of lunchen met een glaasje wit, moet kunnen toch?

Wordt het niet eens tijd voor Chardonnay?

Digibeet
Heb jij met verbazing toegekeken naar het geklungel van je ouders? Tegenwoordig ben jij zelf niet meer bij de tijd als het om digitale ontwikkelingen gaat. De nieuwste apps, nooit van gehoord. Een horloge dat fungeert als mobiele telefoon, hè hoe dan?

Geringe woordenschat
De jeugd van tegenwoordig spreekt een soort geheimtaal waar jij dus niks van begrijpt. De nieuwste songteksten staan vol met vunzige taal – want ik heb drank, en drugs – . Het is niet je oma, maar jijzelf die roept: dit kan echt niet! Wat een schande!

Je irriteert je aan dingen waar je vroeger zelf mensen mee irriteerde
Roken op straat, jezelf dronken of luidruchtig gedragen in de bus, harde muziek opzetten in het openbaar, kauwgum kauwen, op straat mensen naroepen of de weg versperren door met z’n drieën aan een scooter te hangen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Uiterlijke kenmerken
Mannelijke vrienden hebben opeens minder haren op het hoofd en meer op het gezicht. Vriendinnen met baby’s klagen alleen nog maar over hun ’theezakjes’ én je moeder is helemaal grijs en gepermanent.