10 simpele dingen die jij kunt doen om groener te leven

Met z’n alle moeten we de wereld een beetje mooier maken. Dat kan. Het is namelijk niet zo moeilijk om ‘groener’ te leven en daardoor een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Met kleine stapjes kun jij er voor zorgen dat de nieuwe generatie ook nog fijn kan leven.

Eet minder vlees
Als iedereen twee dagen in de week vlees zou vervangen door iets anders, dan zou dat per jaar enorm stukken minder CO2-uitstoot betekenen. Minderen met vlees is goed voor het milieu maar ook voor jezelf! Bovendien zijn er zoveel plantaardige alternatieven, het is niet eens moeilijk!

Spullen ruilen
Oud speelgoed, boeken, kleding… vaak wordt het weggegooid terwijl het nog goed is. Probeer spullen niet achteloos weg te mieteren maar geef ze een tweede kans. Er is vast wel iemand die je nog blij kunt maken!

Neem zelf je boodschappentas mee
Gelukkig zijn plastic tasjes al tijden niet meer gratis en het is een kleine moeite om zelf een opvouwbare tas mee te nemen…

Gebruik geen wegwerpartikelen
Er was een tijd dat het plastic ons om de oren vloog. Niemand stond er bij stil dat koffiebekers, wegwerpbestek en plastic tasjes een ramp zijn om ooit weer weg te werken. Kies daarom voor een keep cup, een koffiebeker die je zelf meeneemt. Neem als je gaat picknicken gewoon bestek mee in plaats van plastic spul en ban plastic rietjes uit je kast. Tegenwoordig heb je voor plastic flessen, rietjes, tasjes, zakjes allemaal betere alternatieve. Beetje zonde om hier niet aan mee te doen is het niet?

Recycle
Afval kun je scheiden, kleine moeite met een groots resultaat! Glas, papier, plastic… alles heeft een eigen bestemming.

Gebruik de auto zo min mogelijk
Ik heb nooit een auto gehad maar toch veel auto gereden omdat ik auto’s liever deel. Als het even kan moet je met elkaar meerijden of nog beter: pak de fiets of het openbaar vervoer.

Beperk verpakkingsmateriaal
Het is verschrikkelijk om te zien hoe sommige merken hun producten schandalig verpakken. Wees daar als consument ook bewust van en kies voor bedrijven die zuinig omgaan met verpakkingsmateriaal. Een mooi voorbeeld is het modemerk Armed Angels.

Douche korter en verspil geen water
Hoe fijn het ook is: uren douchen is niet fijn voor deze wereld. In minder dan vijf minuten ben je helemaal schoon dus die extra minuten zijn waste of water. Mocht je toch lang onder de douche staan, beperk dan in ieder geval het waterverbruik door een douchekop te gebruiken waar minder water uitkomt.

Kies vaker lokale producten
We consumeren veel maar het scheelt als we vaker lokale producten kopen. Of het nu gaat om etenswaren of kleding, alles wat uit de buurt komt is beter voor het milieu. Op deze manier hoeft het niet vervoerd te worden – CO2 uitstoot – en steun je lokale ondernemers. Win-win!

Koop tweedehands
Mijn favoriete bijdrage aan een duurzamere wereld is toch wel het shoppen van tweedehands spullen. Het is een sport om mooie dingen te scoren en ik gooi nooit iets weg maar verkoop het weer. Op deze manier inkopen doen is goedkoper en erg leuk!