10 redenen waarom je nú naar Friesland zou moeten gaan

Zo ver weg, maar zo dichtbij. Friesland. Het klinkt door de naam als een ander land, en eigenlijk is het dat ook. Noujaa… het is gewoon in Nederland maar het voelt alsof je er echt even tussenuit bent. De sfeer, de mensen, alles is er zo fijn!

1. De Fries
Ja maar die kan ik toch helemaal niet verstaan?! Hoor ik je denken…
Dat klopt!  Want wanneer ze een gesprek beginnen in het Fries dan ben je mij naar het eerste woord al kwijt. Gelukkig spreekt het merendeel van de Friezen gewoon verstaanbaar Nederlands en dat is maar goed ook. De Fries is namelijk ontzettend vriendelijk en gezellig! Wat nou nors? Goedlachs en behulpzaam is hoe wij de Friezen hebben leren kennen en dat zien wij graag in onze medemens.

2. Leeuwarden
Als Amsterdamse gaat er natuurlijk niets boven mijn eigen stadje (haha). Maar Damsco heeft er een goede concurrent bij! Leeuwarden is namelijk buiten mooi ook echt heel gezellig. De stad ademt karakter en dat zie je op bijna elke hoek weer terug. Is het een een historisch stadswapen op de muur, dan is het wel een muurschildering van de bekende graffiti artiest L.J. van Tuinen.L.J. van Tuinen
Zoek je een leuke manier om Leeuwarden te ontdekken? Ga mee op een (gratis!) tour van A Guide Through Leeuwarden. Dit onwijs leuke initiatief van Henk Leutcher is opgezet om zijn kennis en liefde voor de stad met bezoekers te delen. Het is echt oprecht de moeite waard om een keer met Henk of een van zijn collega’s mee te lopen.  De tour is verfrissend en jong en zowel interessant voor mensen die al wat voor kennis hebben van de stad als leken zoals ik die echt geen flauw idee hebben waar ze terecht zijn gekomen. O Leeuwarden, wat ben je mooi! Hier vind je de beste tips om het beste uit je trip te halen.

noord holland
3. Ondernemers
Het mooie aan Leeuwarden, maar ook de rest van Friesland, zijn de kleine ondernemers die prominent aanwezig zijn in de stad. Niet alleen de grote ketens vieren hoogtij in de winkelstraat, maar juist de meest karakteristieke winkelstraat (Kleine Kerkstraat) wordt gerund door de lokale ondernemer. Het is dan ook niet gek dat deze straat is uitgeroepen tot ‘Leukste Winkelstraat’ van Nederland.

4. De stilte
Stilte ken ik eigenlijk niet in Amsterdam. Achter de deuren van mijn kleine paleis in Oud West is stilte een luxe waar ik niet of nauwelijks van kan proeven. Stiekem is stilte bijna iets engs geworden. Zodra ik thuis ben, knal ik mijn tv aan of klap ik mijn laptop open om een lekkere playlist op te zetten. Het is dan ook grappig dat ik die druk in Friesland totaal niet ervaar. Wellicht is het omdat ik nu niet thuis ben en in mijn alledaagse rituelen val, maar het is zeker niet alleen dat. De lucht, het licht, het geluid van niets. Het is vervullend en warm en niet te min ontzettend ontspannend.Toch niet zo gek die stilte….

Wad

5. Culturele Explosie
Wauw explosie?! Jazeker lieve lezers, ik kan het niet anders omschrijven dan een explosie. De exposities, festivals, musea, kunstenaars, muziekkanten, poëten, lezingen, cursussen, en alles wat ik vergeten ben. Het is verfrissend.Tips nodig?
Festival ‘Explore the North’ is echt een must see, mocht je in november in Friesland zijn. Het festival is verspreid over de binnenstad van Leeuwarden. Op verschillende locaties kan je je laten onderdompelen in een wereld van muziek, dans en literatuur.
Houd hun website in de gaten voor de data voor 2017.

6. Preuts? Ach wel nee!
Waar je misschien denkt dat de Friezen de avontuurtjes netjes achter de gesloten gordijntjes laten afspelen, heb je het goed mis! Van beetje erotiek is de Fries niet vies. Dat zien we wel tijdens de Sexy Keramiek tentoonstelling in het Keramiek Museum in Leeuwarden. De tour bouwt langzaam op naar een climax en de beelden laten niets aan de verbeelding over. Friezen winden er in ieder geval geen doekjes om. Dat kan ik wel waarderen. Ook al is de kunst voor mij soms iets te expliciet, het is wel heel leuk om zo’n relatief gewaagde tentoonstelling hier te bewonderen.

De expositie is nog tot en met 9 juli 2017 te bewonderen in het Keramiek Museum in Leeuwarden

7. Hollands Glorie
Kleine idealistische dorpjes, eindeloze vlaktes, de molens, Hollandse Glorie ten top!
En vergeet de taal niet. Hoe mooi en eigen is het Fries eigenlijk? Alleen daarom is Friesland al geweldig.
Boom

8. Wat wad?!
Wad bedoel je? Ja precies! Wad lopen moet je gewoon een keer gedaan hebben in je leven. En laat Friesland nou de ideale plek zijn om te beginnen met je tocht. Omdat het nog niet zo bekend is bij veel mensen, kun je hier goed wadlopen. Onze gids Patricia van Stichting Oan ‘e Dyk, legt ons uit dat de meeste wadlopers op één van de eilanden starten, maar deze groepen zijn tussen de dertig à veertig man groot. Daar gaat de stilte! De groepjes in Friesland zijn vaak niet groter dan vier tot tien personen, en als je geluk hebt, zoals wij, dan ben je gewoon lekker met zijn tweetjes.
schelpen

Heerlijk zelf kokkels, mosselen en oesters “vangen” om deze na de tocht mee naar huis te nemen en lekker mee te koken. Hoe mooi is dat! En wat je zelf hebt gevangen is natuurlijk sowieso veel lekkerder.

9. Culinair genieten
Buiten de mosselen en oesters die je zelf mee kan nemen van het wad, biedt Friesland nog veel meer culinair lekkers. Met schouders en kop steekt daar Restaurant Sems bovenuit. Als je in Leeuwarden bent, probeer dan een tafeltje bij Sems te reserveren.
Het is echt de moeite waard!

10. Dichtbij is niet ver weg
Ik hoor je denken; “Maar al dat moois is toch heel ver weg?”. Goed nieuws! Dat valt dus reuze mee. Vanaf Amsterdam is Leeuwarden 1,5 uur rijden via de Afsluitdijk (wat op zichzelf al een hele mooie route is).Dus zo zie je maar, ver weg is dichterbij dan je denkt.

nh

Meer weten? Kijk even op www.friesland.nl voor alle ins en outs