10 dingen die je herkent als je snel overprikkeld raakt door geluid

Zonder dat je je er bewust van bent, zijn je hersenen 27/7 bezig met het registreren van omgevingsgeluiden. Deze geluiden komen bij iedereen op een andere manier binnen maar het effect van een geluid is wel voorgeprogrammeerd. Zo worden geluiden uit de natuur zoals het ruisen van de zee als veilig beschouwd, terwijl industriële geluiden zoals toeterende auto’s of een boor wijzen op gevaar. We voelen ons dus fijner als we niet constant onnatuurlijke geluiden binnenkrijgen en voor de een geldt dit meer dan voor de ander.

Overprikkeling voor geluid komt best vaak voor. Wanneer je geluiden rondom je niet meer kunt filteren ontstaat er een constante stroom van geluid die je voortdurend overspoelt. Dit is erg vermoeiend en het kan ervoor zorgen dat jij je niet meer kunt concentreren op andere dingen. Als je overprikkeld dreigt te raken reageer je bijvoorbeeld extra heftig op:

1. Geluiden van de buren
Moeten ze nu echt iedere dag gitaar spelen? En waarom is het plafond zo slecht geïsoleerd. GEK word je hiervan.

2. Een ballon die knapt
Waag het niet om met een ballon in mijn buurt te komen… alleen al de kans dat ‘ie knapt vind jij verschrikkelijk.

3. Het verkeer in de stad
WHAT THE ***! Waarom is iedereen zo gehaast en maakt iedereen geluid… bijna altijd als je op de fiets zit, maakt jouw hart een sprongetje van angst. Toeters, trams… je gaat nog liever wandelen met oordoppen in.

4. De airco op kantoor
De godganselijke dag probeer jij je op werkzaamheden te concentreren ware het niet dat er een irritante afzuigen of airco in jouw oor loopt te zoemen. DAG concentratie…

5. Je schrikt van je eigen ringtone
Belachelijk. Ja je weet het… dit is belachelijk maar je kunt het niet helpen. Eigenlijk heb je ook liever niet dat iemand aanbelt, ook al zo’n ding.

6. ONWEER!
Zodra er een hevige bui op de loer ligt, kruip jij onder een dekentje en zet je de muziek hard aan. Ja. Dan wel…

7. Harde muziek
Is eigenlijk helemaal niet je ding. Ja. Om andere harde geluiden – zoals onweer – te overstemmen… dan mag ‘ie wel een tandje harder maar normaal gesproken zet jij de muziek op z’n zachts.

8. Schreeuwende mensen
Jij wordt boos als boze mensen beginnen te schreeuwen. Waarom moet je je stem verheffen om een punt te maken? Iets wat jij nóóit zult doen.

9. Luidruchtige types
Je zou kunnen zeggen dat dit hetzelfde is als schreeuwerige mensen maar dat is het niet. Luidruchtige types schreeuwen namelijk altijd, ook als ze niet boos zijn. Ze praten hard, lachen hard en willen altijd iedereen overstemmen. Just shut up!

10. Blaffende honden
Onvoorspelbaar geblaf staat ook in jouw top tien schrikwekkende geluiden. Je haat het dat wanneer je ergens aanbelt, er een joekel van een hond begint te blaffen. Of nog erger: je bent rustig aan het wandelen, begint er aan de andere kant van de heg opeens een hond als een mafkees te blaffen.