Zomerstress: wat als je geen tuin hebt en in de stad woont?

In deze tijd leven er net zoveel mensen in de stad als op het platteland en dit wordt in de toekomst alleen maar meer. Zelf woon ik inmiddels al tien jaar in Amsterdam. Ik vind het fijn maar op hete zomerdagen denk ik daar opeens heel anders over. Samen met mijn vriend woon ik in een prachtig loft dus in feite mogen we niet klagen maar de tuin is een groot gemis. Of balkon. Oh.. en we hebben ook geen dakterras.

Ons huis heeft geen buiten en we zijn in Amsterdam heus niet de enige zonder tuin. Een stads bestaan zonder tuin is prima te doen. In de winter… want in de zomer veroorzaakt het nogal wat stress.

Een drukte van jewelste
In de winter heb je het niet door dat we met veel mensen in een relatief klein gebied wonen. Iedereen brengt de dag binnen door waardoor de overbevolking onzichtbaar blijft. Wanneer het zomer wordt, kruipen de mensen uit hun schulp. Terrassen worden opgebouwd en mensen trekken er massaal op uit. In de stad loop je schuifelend door de winkelstraten en ook in het park is het invechten voor een plek. Laat staan dat je ergens spontaan op een terras kunt neerstrijken. Het is he-le-maal vol!

Onrust
Toch heeft ieder mens er behoefte aan om buiten te zijn. Zéker in de zomer. Iedere dag binnenblijven is voor niemand gezond en je merkt dat je onrustig wordt als je niet vaak genoeg buiten bent. Maarja… waar ga je heen? Aangezien iedereen in de parken of op de terrassen hutje mutje op elkaar zit, wordt je daar ook niet echt rustig van. En van wéér een borrel wordt je ook niet fit. Bovendien raak je van alle drukte om je heen overprikkeld.

Omgevingsgeluiden
Het hele jaar door krijg je te maken met omgevingsgeluiden in de stad. Denk aan loeiende sirenes, fietsbellen en roepende mensen. In de winter kun je jezelf nog redelijk afsluiten voor deze herrie. Als je op een fijne plek woont of je ramen dichthoudt, heb je nergens last van. Terwijl in de zomer, zijn de geluiden stukken overheersender. In plaats van fluitende vogels hoor je groepen roepende vrijgezellen en de irritante straatmuzikant. Het brein registreert deze geluiden en alle niet natuurlijke geluiden duiden van oudsher op mogelijk gevaar. Toeterende auto’s, rinkelende bellen en dronken voorbijgangers geven je een onveilig gevoel waardoor je je niet kunt ontspannen. Als je in de stad woont, is het extra belangrijk om er in de zomer af en toe tussenuit te knijpen. Ga naar het strand of naar de bossen. En als het even kan: zorg ervoor dat je slaapkamer helemaal stil is.

Frisse lucht? Ho maar
Naast al het bovenstaande krijg je in de stad sowieso te maken met luchtvervuiling. Onderzoek van Milieudefensie heeft uitgewezen dat Nederlandse lucht er slecht voor staat. Er is uitgebreid onderzocht waar de lucht flink verontreinigd is en Amsterdam staat op de vierde plek. Op nummer een staat Rotterdam dus daar kun je ook niet met een gerust hart ademhalen. De luchtvervuiling bestaat uit fijnstoffen, ultrafijnstoffen en stikstofoxiden die onder andere ontstaan door uitlaatgassen.

Ga de stad uit
Iedereen heeft een escape nodig. In Vlieland is de lucht het schoonst maar ook elders in het Nederland kun je bijtanken in de natuur. Er zijn genoeg plekken waar je rustig kunt wandelen, zwemmen of relaxen zonder drukte om je heen. Op deze manier maak je je hoofd leeg en ontspan je, iets waar ieder mensen behoefte aan heeft!