Zo reis je met een fulltime baan toch de wereld over

Na je studie lag de wereld aan je voeten. Zonder vastigheid heb je alle tijd om de wereld te verkennen. Daarom gaan veel mensen juist dan voor een langere tijd ertussenuit. Het probleem is: na die eerste lange reis heb je de smaak te pakken maar inmiddels heb je ook een fulltime job. Dit maakt het regelen van een langere reis verrekte lastig. Die baan opgeven is ook geen optie want zonder geld kun je nergens heen. Hoe doe je het dan?

1. Het begint bij de baas
Bij iedere job moet je je vakantiedagen regelen bij de grote baas. Misschien is hij of zij wel gul en krijg jij een paar extra dagen mee? Of kun je het ene jaar je vakantiedagen sparen voor het volgende jaar. Het is en blijft een kwestie van onderhandelen. Dus als jij weer eens een gesprek hebt, bedenk dan goed: wat wil ik? Daar kun je mee aan de slag. Wil jij meer salaris of liever een paar extra dagen vrij. It’s up to you. Als je het goed doet kun je behoorlijk wat voor elkaar krijgen.

2. Een half jaar in het buitenland werken
Bij sommige bedrijven is dit een serieuze optie. Oké. Je hebt dan niet echt vakantie maar ontdekt wel een andere cultuur. Grote bedrijven, die zich ook in het buitenland hebben gevestigd, doen er vaak niet moeilijk over om werknemers over te plaatsen. In de meeste gevallen wordt er zelfs onderdak geregeld, dit is toch ideaal?

3. Een kwestie van plannen
Wanneer je een langere tijd weg wilt, maar niet zoveel vrije dagen hebt, moet je je vrijheid slim plannen. Iedereen heeft naast vakantiedagen recht op nationale feestdagen. Plak deze aan jouw vakantie vast zo plan je toch extra reisdagen voor jezelf.

4. Ga op reis als anderen dat niet doen
Stel je hoeft alleen maar met jezelf rekening te houden: plan dan de reis in op een moment dat anderen dat juist niet doen. Scheelt bakken met geld. Er zijn ook dagen waarop een vliegticket voor een gunstigere prijs de deur uit gaat. Op dinsdag en woensdag bijvoorbeeld.

5. Ga aan de slag als freelancer
Geloof ons: freelancers hebben veel meer vrijheid. Natuurlijk moet je als freelancer óók werken en in sommige gevallen zelfs als je op reis bent. Maar met een kokosnoot in je hand gaat dat natuurlijk stukken beter. Enfait’s Robin is het levende bewijs dat het kan. Ze schreef vanuit uit Bali en Sri Lanka en kon op deze manier reizen en werken tegelijk. Als er maar Wifi beschikbaar is… dat is nog wel eens een probleem. Want met deadlines wil je niet zonder zitten.

6. Stel doelen
Maak van reizen prioriteit. Je moet het namelijk zelf regelen. Klagen over hoe graag je weg zou willen helpt niet, maak een plan en zorg ervoor dat het werkt. Zoek een baan waarbij je genoeg vrijheid krijgt. Neem ontslag en begin als freelancer. Of zoek werk in het buitenland. Waar een wil is, is een weg.

7. Laat overuren niet uitbetalen
Werk jij veel en regelmatig extra uren? Dan is het aantrekkelijk om dit in cash terug te zien. Alleen voor de reislustige onder ons, is het nog aantrekkelijker om deze uurtjes in vrijheid terug te zien. Spaar je overuren op en neem ze op.

8. Ga niet in drukke periodes
In iedere job heb je pieken en dalen. No way dat de baas ermee instemt als jij er in een piekperiode ertussenuit piept. Zo’n vraag hoef je eigenlijk niet eens te stellen. Plan je reis liever in als het rustig is op de zaak.