Worden we zelfvoldaan van transparantie?

Niemand heeft nog geheimen. Als bedrijf, als familie of als individu. Iedereen heeft transparantie hoog in het vaandel staan en we geven onszelf maar al te graag bloot aan een groot publiek. Social media, blogs en de hele online reutemeteut maakt het mogelijk dat we altijd zichtbaar zijn. Dit heeft voordelen maar worden we er ook niet een beetje ‘hautain’ van?

Terwijl we continu in verbinding staan met elkaar, moeten we voorzichtig omgaan met de transparantie die vandaag de dag hoogtij viert. Het is namelijk geen manier om op zoek te gaan naar bevestiging of acceptatie. Je kunt jezelf ook niet identificeren met een ‘online plaatje’ van jezelf of dat van een ander.

Ken je persoonlijke en morele normen en waarden
Als iemand aan je vraagt wat jouw normen en waarden zijn, kun jij deze dan opnoemen? In een wereld waar we altijd zwemmen is het fijn om af en toe in een zwemband te dobberen. Normen en waarden voorkomen dat je jezelf gaat vergelijken met een ander, dat je verdrinkt in een wereld die immens groot is, waardoor je nooit meer boven water komt. Dit zinken gebeurt pas als er problemen zijn, jouw normen en waarden zijn het fundament van je bestaan. Je hebt iets nodig om je aan vast te houden. Kies ze daarom zorgvuldig uit en denk er goed over na. Wat is het allerbelangrijkste voor jou? Wie ben jij? Hoe sta jij in het leven?

Als jij geen duidelijk beeld heb van wie je bent, is de kans groot dat je jezelf verliest. Dan ga je dingen doen die eigenlijk helemaal niet bij je passen. Je gaat je misschien wel arrogant gedragen omdat je denkt dat dit hoort, je bent egoïstisch omdat je druk bent met jezelf te veranderen en ondankbaar omdat je jezelf – laat staan een ander – nooit goed genoeg vindt. Zorg er gewoon voor dat je de beste versie van jezelf bent en van niemand anders. C’est ca. 

Blijf positief
Verbetering in het leven is altijd mogelijk. Ons brein is geprogrammeerd om vooruit te gaan en daarom zijn we constant op zoek naar bevestiging en nemen we iemand als voorbeeld. We willen groeien. Op intellectueel, relationeel en spiritueel vlak. Maar dit gaat langzaam, soms met een terugval. Leer van je fouten, neem ze niet mee en maak vooral niet dezelfde fouten als een ander. Soms is de verleiding groot om jezelf te verliezen terwijl je wilt groeien, kies je vrienden en voorbeelden daarom zorgvuldig uit. Voordat je uren spendeert op iemand z’n social media account, check eerst of de persoon in kwestie dezelfde normen en waarden heeft als jij. Respecteer je de content of is er eerder sprake van afgunst? We worden namelijk altijd beïnvloed door degene die we bewonderen maar laat dit op z’n minst op een positieve manier zijn. If you don’t like it, don’t follow.

Iedereen heeft een verhaal en ieder z’n stem is belangrijk. Nog belangrijker: iedereen heeft tegenwoordig invloed. Gebruik deze invloed goed. Als je jezelf beter wilt voelen dan een ander, constant op zoek bent naar bevestiging of afleiding, dan kun je je tijd beter ergens anders aan besteden. Verbind jezelf met de buitenwereld op je eigen authentieke manier en pak de kans om inspirerende verhalen te delen, wees een goed rolmodel en doe je niet anders voor dan dat je eigenlijk bent. Onderschat niet hoeveel invloed jij op een ander kan hebben, zelfs al heb je maar weinig volgers. Wees inspirerend en niet onecht.