We worden geleefd: neem meer tijd voor jezelf

Bijna iedereen lijdt aan een chronisch gebrek aan tijd voor zichzelf. In de tijd waarin we leven wordt je altijd geprikkeld door werk, vrienden en familie. Je staat constant aan. Aan de ene kant fijn want het is waardevol om veel lieve mensen om je heen te hebben. Maar af en toe helemaal alleen de tijd doorbrengen is geen overbodige luxe. Volgens het taoïsme (een Chinese levensfilosofie) is het een must om meer tijd in je uppie door te brengen.

De weken vliegen voorbij en soms heb je het zó druk dat tijd voor jezelf er echt bij in schiet. Je bent druk met werk, verbouwingen, familie en vrienden en voordat je het weet is er weer een dag voorbij. Altijd maar doorrazen gaat je opbreken. Yin (vrouwelijke energie) en yang (mannelijke energie) moeten in balans zijn. Yin betekent: rust nemen, gevoel, zacht, langzaam en er zijn signalen die aangeven dat je meer in je yin energie moet gaan zitten. Spierpijn, een gespannen gevoel, vermoeidheid, een slechte concentratie, nergens zin in hebben en gebrek aan geduld zijn tekenen dat je het rustiger aan moet doen.

Hoe dan?
Meer yin in je leven doe je door vaker te unpluggen. Even niks doen. Tijd voor jezelf… neem een bad, brand kaarsen, mediteer of maak een lange wandeling. Maak bewust minder afspraken tijdens de wintermaanden. Spendeer meer tijd in en rond je huis… alleen. Rommel, relax en rust. Trek jezelf terug… dieren doen het ook, waarom mag jij niet een soort van ‘winterslaap’ houden? Uiteraard bedoelen we niet dat je de hele winter moet slapen maar ga op zoek naar meer connectie met jezelf. Ontspan!