We spenderen te weinig tijd in de natuur en dit is het gevolg

Sinds ik midden in de stad woon, ben ik steeds minder vaak buiten te vinden. Natuurlijk ga ik wel eens wandelen in het bos en op vakantie ben ik ook veel buiten. Maar deze zeldzame momenten zijn niet genoeg. Ik voel het, het liefst zou ik hele dagen buiten de deur doorbrengen (behalve als het regent uiteraard) maar ik ben het contact met de natuur verloren.

Dit geldt niet alleen voor mij! Wanneer ben jij voor het laatst écht één met de natuur geweest? Zonder afleiding van Social Media? De meeste mensen moeten in het geheugen graven en dat is erg. De documentaire Down to Earth laat zien dat onze huidige levensstijl erg zelfdestructief is. Mensen zijn bezig met secundaire zaken zoals economie en consumeren terwijl primaire zaken zoals de natuur naar de achtergrond verdwijnen. Logisch, hoe minder tijd je maakt voor activiteiten in de natuur, des te minder feeling je krijgt met de wereld als geheel.

Ik heb het geluk dat ik ben opgegroeid in een ‘natuurlijke omgeving’. Wij hadden thuis bossen, schapen en weilanden. Negen van de tien keer was ik buiten aan het spelen! Tegenwoordig worden kinderen anders opgevoed. Veelal zitten ze binnen, achter de televisie of computer en daardoor wordt er geen gevoel voor de natuur gecreëerd terwijl dit heel belangrijk is. Kinderen zijn de toekomst, de natuur is de wereld en het is een must dat we beter voor deze wereld gaan zorgen. Uiteindelijk is de natuur de basis van ons bestaan, zonder kunnen we niet leven. Bovendien speelt natuurlijk een grote rol in geluk. Mensen die veel buiten komen zijn gelukkiger en hebben minder stress schrijven wetenschappers in Bioscience. Dit is overigens niet het enige onderzoek, er zijn er honderden. Om je beter te voelen is het belangrijk om regelmatig in het groen te duiken. In Japan wordt dringend verzocht om vaker een boswandeling te maken, dit noemen ze shirin-yoku.

Voor je mentale gezondheid en voor een betere wereld is het dus beter om meer tijd buiten te spenderen. Maar hoe doe je dat als je net als ik hartje centrum woont, zonder tuin of balkon?

1. Boswandeling
Maak minimaal een keer in de maand een flinke boswandeling.

2. Naar het park
Misschien is het park niet om de hoek maar probeer regelmatig buiten rond te wandelen en kies dan een route door het park.

3. Buiten sporten
Hardlopen, wielrennen, bootcampen… er zijn genoeg mogelijkheden om in de buitenlucht te sporten!

4. Kies voor een vakantie op het platteland
Uitgestrekte akkers, koeien en bergen hooi!

5. Je eigen moestuin
Steeds meer mensen schaffen een klein stukje grond in de stad aan om hier hun eigen groenten op te verbouwen. Je hebt daktuinen en volkstuinen, groot en klein. Voor iedereen is ergens wel een stukje groen verkrijgbaar!