Wat is een collectieve zorgverzekering?

Wanneer je 18 jaar wordt, ben je verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. De meeste mensen sluiten individueel een zorgverzekering af, maar dit kun je ook samen met anderen doen. Dit staat ook wel bekend als een collectieve zorgverzekering. De meeste mensen hebben hier wel eens van gehoord, maar lang niet iedereen weet wat een collectieve zorgverzekering precies is. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk alles wat je moet weten over een collectieve zorgverzekering.

Voordelen van een collectieve zorgverzekering

Heb je via jouw werk de mogelijkheid om deel te nemen aan een zorgverzekering collectief? Dan
twijfel je misschien of dit iets voor jou is. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, ben je vasten zeker benieuwd naar de voordelen van een collectieve zorgverzekering. Wij hebben de grootste voordelen van zo’n verzekering hieronder voor je op een rijtje gezet.

– Korting op de premie
Het grootste voordeel van een collectieve zorgverzekering is dat je korting krijgt op de premie. Dit komt doordat zo’n verzekering tegelijkertijd door meerdere mensen wordt afgesloten. De korting kan al snel oplopen tot een paar procent. Hierdoor ben je maandelijks aanzienlijk minder kwijt dan wanneer je individueel een zorgverzekering afsluit. Je krijgt overigens niet alleen korting op de premie van de basisverzekering, maar ook op de premie van aanvullende verzekeringen.

– Zorgverleners in de buurt
Bij een zorgverzekering afsluiten kijken veel mensen of zij terecht kunnen bij een zorgverlener in de buurt. Logisch, want het is niet prettig als je een grote afstand af moet leggen voordat je zorg kunt krijgen. Met de meeste collectieve zorgverzekeringen kun je gelukkig terecht bij een zorgverlener in de buurt, waardoor dit niet iets is waar jij je druk over hoeft te maken.

– Begeleiding door zorgverzekeraar
Een derde en laatste voordeel van een collectieve zorgverzekering is dat verzekeraars je kunnen
begeleiden. Zo helpen ze jou om fit te blijven, bijvoorbeeld door een cursus voor gewichtsverlies aan te bieden. Door deze begeleiding wil een zorgverzekeraar verzuim voorkomen.

Zitten er ook nadelen aan?

Nu je weet wat de voordelen van een collectieve zorgverzekering zijn, wil je waarschijnlijk ook weten of er nadelen aan zitten. Wij hebben maar weinig nadelen van zo’n verzekering kunnen vinden. Het enige wat we misschien als nadeel kunnen bestempelen is dat een collectieve zorgverzekering aan het einde van het jaar vaak automatisch verlengd wordt. Je hoeft zo zelf weliswaar niets te regelen, maar het kan zijn dat je minder premie betaalt als jij je individueel verzekert.

Collectieve zorgverzekering afsluiten

Ben je overtuigd van een collectieve zorgverzekering? Dan wil je zelf misschien ook wel zo’n
verzekering afsluiten. Je moet in dat geval wel eerst een collectief vinden waar jij je bij aan kunt
sluiten. Gelukkig is dit vaak niet bijzonder lastig. Zo bieden werkgevers hun werknemers vaak de kans om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Wanneer dit niet het geval is, kun jij je misschien collectief verzekeren via de (sport)vereniging waar je lid van bent. Als deze mogelijkheid er ook niet is, kun je overwegen om zelf een collectief op te zetten.