Warrige voedingsadviezen brengen je van je à propos

Google even en je vindt een schat aan informatie als het over voeding gaat. Eten is belangrijk. We doen het dagelijks en kunnen daar best van genieten. Behalve als het een obsessie wordt en dat komt vaker voor dan je denkt. Stel: je wilt een paar kilo’s kwijt of gewoon gezonder leven, dan is de eerste stap: Het Internet. En dat had je nou net niet moeten doen…

Vandaag had ik een interessant gesprek met Coline Schoonbeek, diëtist bij BBB Dietetiek. Ik ben niet te zwaar, doe niet aan extreem lijnen maar ben heel benieuwd wat voor mij nu eigenlijk de meest optimale voeding is. Vooral omdat ik denk dat mijn gezondheid daar baat bij heeft. Want al jaren heb ik te maken met een trage schildklier en als ik daar induik kom ik verontrustende voedingsadviezen tegen.

Stilletjes aan verhongeren
Eigenlijk ben ik mezelf aan het vernietigen als ik tijdens de lunch een broodje – en dus gluten – eet om over een paprika nog maar niet te spreken. Paprika’s behoren namelijk tot de nachtschade familie. Nachtschade is een zeer uitgebreide familie en er zijn ongeveer 1500 soorten groenten planten waaronder tomaten, aardappels en aubergine die gifstoffen bevatten. Of dit in kleine hoeveelheden kwaad kan? Waarschijnlijk niet maar toch wordt deze groep beschreven als zeer gevaarlijk. Net als lactose trouwens, koemelk kun je beter vermijden. Dit geldt ook voor bepaalde vissoorten en vlees. Nu ben ik absoluut geen voorstander van dagelijks vlees, maar een keer in de week een biologisch stukje moet kunnen toch? Want ik mag ook geen bonen, peulvruchten of soja. Al met al is dit een zeer mager voedingsadvies.

Niks meer eten
Het komt er op neer dat ik niets mag eten, dus eet ik alles. Ik ben toch niet gek? Op een ei en kombucha kan ik, nee correctie, WIL ik niet leven. Daarbij zijn de voedingsadviezen die ik krijg of lees enorm tegenstrijdig. Ik ben lost in voedingsland en daarom zit ik nu met Coline om korte metten te maken met alle onzin. En er bestaat veel onzin als het over voeding gaat… natuurlijk is er ook een hele hoop waar, maar jongens: het is zo persoonlijk. Het ene lichaam is niet het andere en ’t is zelfs gevaarlijk om klakkeloos allerlei adviezen te volgen. Je kunt jezelf tekort doen als je niet weet waar je mee bezig bent.

Tegenstrijdige adviezen
Online en zelfs in bladen staan regelmatig voedingsadviezen die elkaar tegenspreken. Als je goed oplet zie je dat dingen niet helemaal kloppen. De conclusie na mijn gesprek met Coline is dat ik meer kan eten dan ik denk. Eigenlijk is mijn levensstijl zo slecht nog niet en dat terwijl ik dacht dat ik mezelf volstopte met troep. De enige zonde is en blijft: wijn. Oké. Met garnalenkroketjes. En bitterballen… je kent het wel: een typische borrel.