Waarom een liefde soms écht niet bij je past

Soms duurt het lang voordat je je realiseert dat niet alles in het leven is bedoeld als een mooi verhaal. Niet iedere persoon die we liefhebben of waarmee je een diepe connectie ervaart, krijgt een plekje in je hart. Sommige dingen zijn niet voor altijd.

Soms komen mensen in ons leven om je te leren liefhebben en soms komen ze in ons leven om je te leren hoe de liefde niet in elkaar steekt. Hoe je niét wilt settelen, hoe je jezelf nóóit meer verscheurd en klein wilt voelen. Ja. Soms gaan mensen weer weg – en dat is oké, omdat de lessen die je hebt geleerd altijd bij je blijven. Omdat de liefde die je voelde echt was. Alleen weet je nu dat het niet werkt en dat zelfs het mooiste verhaal eindig is.

Je voelt dat je steeds verder van jezelf af komt te staan

Liefde werkt niet wanneer je dichterbij iemand komt en toch het gevoel hebt dat je verder van jezelf af komt te staan. Ook al voel je je nog zo sterk aangetrokken tot die persoon en heb je het gevoel dat je alleen bij hem of haar écht leeft. Je denkt dit is zó intens, het voelt alsof je zweeft. Maar na iedere high komt een low. In turbulente relaties waarin je zo in een ander opgaat, is er geen ruimte meer om aandacht te schenken aan wat er binnenin jou leeft.

Cijfer jezelf nooit meer weg

In een gezonde relatie moet er ruimte zijn voor jullie allebei. Je moet elkaar loslaten en aantrekken. In té intense relaties is loslaten vaak een probleem. Dit komt omdat er jaloezie en verslaving bij komen kijken. Wanneer de een voor zichzelf kiest, is dit voor de ander een probleem. Niet omdat je de ander niks gunt maar omdat je gevoel zo werkt. Een gecompliceerde relatie kan ontstaan doordat twee mensen het slechtste in elkaar triggeren. Soms komt dit een weggestopt trauma of een laag zelfbeeld. Je probeert elkaar te veranderen en dat gaat nooit gebeuren. Je moet je gelijkwaardig voelen, al je gevoelens kunnen uiten en vertrouwen hebben. Is dat er niet? Dan zijn er redenen om deze relatie te beëindigen en nooit meer te vergeten waarom het niet werkte. Je bent niet elkaars bezig en de liefde zou nooit tot angst moeten leiden.

Alleen afstand creëert rust in je hart

Tot de conclusie gekomen dat het écht niet werkt? Dat is extra moeilijk als je eigenlijk het liefst bij iemand bent. Het is in dit geval een lang proces zijn om je van iemand los te maken maar je, komt er wel. Verwacht niet dat dit meteen lukt, dit duurt een poosje. Vermijd uit zelfbescherming al het contact met degene die je het hoofd op hol brengt. Vrienden worden gaat nooit werken! Pas als je letterlijk en figuurlijk afstand creëert, is het makkelijker om iemand te laten gaan.