Volgens wetenschappers moet je 10 stuks groente en fruit per dag eten

Overal staat geschreven dat je voldoende groente en fruit binnen krijgt als je dagelijks vijf porties eet. Dit getal kun je vergeten want wetenschappers van het Imperial College in London hebben bewezen dat volwassenen beter gebaat zijn bij TIEN! stuks groente of fruit per dag.

Eerder ondervonden dezelfde wetenschappers dat mensen die dagelijks vijf porties groente (375 gram) en 300 gram fruit eten minder kans hebben om voortijdig te overlijden dan mensen die dit niet doen. Inmiddels zijn de onderzoekers weer een aantal jaar verder en hebben ze nieuwe uitkomsten. Zo zegt Dr Dafinn Aune: “Uit de vorige resultaten bleek dat vijf porties voldoende is, nu blijken tien porties beter om jezelf maximaal te beschermen tegen ziektes en vroegtijdig overlijden.”

De studie heeft uitgewezen dat het eten van 800 gram groente en fruit per dag – dit staat gelijk aan tien stuks – de kans op voortijdig overlijden met 31% vermindert. Dit komt onder andere door een kleinere kans op hartziektes, gezondere bloedvaten en een verlaagd risico op kanker. Ze hebben ook de verschillende groenten en fruit onder de loep genomen en appels, peren, citrus vruchten en groene bladgroenten verminderen bijvoorbeeld het risico op hartziektes en hersenbloedingen terwijl kruisbloemige groentes zoals broccoli en spruiten veel glucosinolaten bevatten die de kans op diverse kankersoorten kunnen verminderen. Tevens bevat broccoli belangrijke bioflavoïden die dienst doen als antioxidanten, zware metalenbinders en een antibacteriële werking hebben, deze bioflavoïden zitten ook in tomaat en komkommer.

Deze uitkomsten werden gemeten na 95 verschillende studies bij ongeveer twee miljoen mensen. Er is natuurlijk nog meer onderzoek nodig maar het moge duidelijk zijn dan groente en fruit van groot belang zijn voor een goede gezondheid.

Lees ook: 7 tips om gezonder te leven zonder dat je het merkt.