Voel jij je ook zo opgezwollen met warm weer? Dit doe je eraan

Heurlijk! We mogen niet klagen nu het buiten zo arm is en toch… kan ik het niet laten. Want als het zo heet wordt, lijkt het alsof ik ontplof. Mijn schoenen zijn opeens te klein, mijn handen klam en gezwollen en mijn hoofd is zo rood als een tomaat. Het lijkt wel alsof mijn lichaam de warmte niet kwijt kan en daardoor flink wat vocht vasthoudt en dat is ook zo.

In de zomer is oververhitting een vrij normaal verschijnsel en de zwelling van lichaamsdelen die daarbij komt kijken noemt men hitte-oedeem. Mede door het uitzetten van de bloedvaten, de daardoor toenemende bloeddruk en het verlies van vocht en zout omdat je veel zweet. Gelukkig zijn er dingen die helpen!

1. Veel drinken
Het klinkt best onlogisch aangezien je veel vocht vasthoudt, maar drinken is júíst belangrijk om opgeslagen vocht kwijt te raken. Als je lichaam oververhit raakt, gaat het vocht opslaan omdat er een vochttekort dreigt. Zorg daarom dat je regelmatig water drinkt zodat je lichaam niet onnodig veel vocht op gaat slaan. Ook het drinken van water met een citroen helpt je lichaam om vocht af te drijven. Drink dit citroenwater wel door een rietje, anders worden je tanden aangetast.

2. No. No. No. Drink geen alcohol of cafeïne
Best lekker: een wijntje in de zon. Dat is ook prima… maar weet wel dat je door alcohol of cafeïne juist meer vocht vasthoudt omdat het vocht onttrekt aan het lichaam.

3. Zoek verkoeling
Dit is makkelijker gezegd dan gedaan maar helpt altijd. Houd overdag de ramen dicht, werk in een frisse ruimte, draag een grote hoed, ga in de schaduw zitten en neem af en toe een frisse douche of ga pootjebaden als het echt heel heet is.

4. Beweeg
Als het zo heet is guts het zweet bij iedere stap van je lichaam, eigenlijk beweeg jij het liefst zo min mogelijk. Toch is het belangrijk om je lichaam in beweging te houden. Je hoeft heus niet te sporten in de zon maar een wandeling in de schaduw is een goed plan. Door in beweging te blijven stimuleer je de doorbloeding en wordt vocht beter afgedreven.

5. Drink brandnetelthee of venkelthee
Gadver! Thee als het buiten warm is? Ik dacht het wel. Er zijn namelijk best wat theesoorten die vochtafdrijvend werken waarvan brandnetelthee op nummer een staat. In deze thee zitten namelijk verschillende vochtafdrijvende stofjes zoals magnesium, foliumzuur en ijzer. Overigens kun je ook bepaalde supplementen slikken om van je vocht af te komen. Doe dit niet op eigen houtje. Sommige supplementen werken niet goed als je ze door elkaar slikt, laat je dus goed adviseren door een specialist.

6. Let op je voeding
Als we het hebben over venkelthee, dan kun je net zo goed een venkelsalade maken. Venkel is een zeer krachtig vochtafdrijvend middel en net als de vochtafdrijvende artisjok nog lekker ook. Ook de ananas en meloen mogen gegeten worden, deze bestaat ongeveer voor 85% uit water en bevat veel vezels, vitamine C en bromelaïne. Allemaal vochtafdrijvende voedingsstoffen.