Intensieve workout? 5x voedingstips wat je van tevoren het best kan eten

Even lekker je koppie leegmaken tijdens het sporten, love it! Ben eigenlijk altijd wel een sportliefhebber geweest, maar sinds kort heb ik helemaal de smaak te pakken. Barrelessen, yoga én totaal kapot gaan met…rocyclen! Aangezien vooral dit laatste veel energie kost, ben ik me gaan afvragen wat ik eigenlijk het best vooraf kan eten, zodat ik ‘m tijdens de les extra kan shinen. Bij deze: de 5x voedingstips voor je workout!

1. Let’s go bananas

Dat een banaan eten voor je workout goed voor je is, wist ik al. Alleen waarom eigenlijk? In fruit zit fructose. Zie dat als een vorm van suiker dat ons lichaam omzet in glucose. Dat is op z’n beurt weer een belangrijke bron van energie. Het mooie aan bananen is dat ze uit koolhydraten bestaan die niet alleen top zijn voor snelle energie, maar er ook nog eens voor zorgen dat je je energie behoudt (en dus langer kunt vlammen).

2. Mag het een onsje meer eiwit zijn?

Producten met een flinke dosis magere eiwitten zijn ook een aanrader. Denk bijvoorbeeld aan een gekookt eitje, kip of kalkoen. Het vult niet alleen, maar geeft ookf de energie die je voor je inspanning nodig gaat hebben. Extra pluspunt aan een eitje is dat er vitamines in zitten die je voeding van die dag direct omzetten in energie.

3. Ode aan pindakaas

Oehh dit vind ik een fijne voedingstip voor je workout die ik niet zag aankomen: pindakaas als pre-workout proof food! Dit smeuïge smeersel zit bomvol eiwitten die je spieropbouw en – herstel stimuleren. Of wat dacht je van een rijstwafel of volkoren boterham met pindakaas, chiazaad (energiebooster pur sang) én banaan, ik zeg win-win.

4. Houd je vochtbalans op peil

Daar waar ik altijd dacht dat de voeding voor je workout vooral belangrijk is, blijkt water de absolute #1 voor je energieniveau te zijn. Drink daarom een tijdje voor je inspanning zo’n drie glazen water. Dit doe ik zelf sinds kort ongeveer een uur tot 45 minuten voor het afzien begint, aanrader.

5. Volkoren, wake-up call voor je innerlijke motoren

Volkoren producten blijken de beste bron van langdurige energie te zijn. Niets geen energiepiek, neen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een volkoren boterham, pasta of rijst met kip gerecht (grote maaltijden kan je beter minimaal drie uur voor je training eten, anders wordt het een buikpijndossier).

Hoewel sommige mensen het liefst met een lege maag sporten (omdat het oh zo goed zou zijn voor je vetverbranding, forget it), geloof ik daar niet in. Zonder energierijke voeding voor m’n workout krijg ik spontaan spaghettibenen. Geef mij dus maar een banaantje of rijstwafel met pindakaas, zodat ik progressie kan boeken! Mocht je nog aanvullende pre-workout voedingstip hebben, let me know!