Hatsjoe, is een verkoudheid met bepaalde vitamines te voorkomen?

Half Nederland lijkt door een fikse verkoudheid of zelfs griep geveld te zijn. Gesnotter, geproest, gehoest. Als een van de weinigen weet jij jezelf nog te behoeden voor een loopneus en algehele malaise. En natuurlijk wil je dit graag zo houden. Daarom de vraag: is een verkoudheid te voorkomen als je extra vitamines slikt?

Vitamines x verkoudheid

Hoe heerlijk zou het zijn als je door een cocktail van vitamines jezelf zo goed als immuun kan maken voor een snotneus. Het ding is alleen…dat dit er niet is. Volgens deskundigen zit het ‘m vooral in het feit dat je moet voorkomen dat je je belabberd gaat voelen. En dat doe je door uit de buurt te blijven van mensen die al lopen te proesten en kuchen. Vermijd contact met hen, want zij dragen een scala aan bacteriën bij zich. Ben je vermoeid of is je immuunsysteem even niet optimaal, dan kan het maar zo zijn dat jij een paar dagen later er net zo bij loopt. Wil je niet.

Vooral in deze maanden lees en hoor je veel over de weerstandsvitamine, vitamine C. Een essentiële vitamine die de vorming van witte bloedcellen stimuleert, en daarmee belangrijk is voor je weerstand. In de wandelgangen hoor je nog wel eens het verhaal de ronde doen dat je deze periode beter maar extra vitamine C binnen kan krijgen, want dan word je niet ziek, zwak en misselijk. Dit is nooit wetenschappelijk bewezen. Wat wél blijkt is dat vitamine C en zinktabletten je periode van lamlendig voelen kunnen verkorten.

Kortom: Er bestaat amper tot geen bewijs voor het effect van bepaalde vitamines op het voorkomen van een flinke verkoudheid óf griep. Wél kan je beter veel vitamine C en zinktabletten slikken om je gezondheid een boost te geven als je in de lappenmand ligt.