Verander je brein!

Iedereen heeft wel een aantal van die ingesleten patronen waar je maar niet van af lijkt te komen. Of het nu drinken, klagen, sportafspraken uitstellen, snacken, netflixen of je vriend de huid vol schelden is, het werkt volgens hetzelfde principe. Het is simpelweg gewoontegedrag, ofwel gedrag wat ontstaan is door het vaak te doen.

Ingesleten paadjes
Je kan het vergelijken met een maisveld waar een paadje in gelopen is, het lijkt de enige optie, want je ziet geen andere paadjes. Je blijft steeds hetzelfde rondje lopen. Het is een paadje wat zo vaak bewandeld is, dat een afslag nemen niet mogelijk lijkt. Maar goed nieuws! Je kan je brein veranderen! Ofwel nieuwe paadjes creëren waardoor het brein flexibeler wordt en je ineens heel veel opties hebt.

Het flexibele brein
Vroeger dachten wetenschappers dat het brein niet veranderde gedurende je leven. Dat het een steady geheel was. De laatste tien jaar is echter uit veel onderzoek gebleken dat het brein wel degelijk verandert en juist heel flexibel is. Dit gegeven noemen ze ook wel neuroplasticiteit.

Hoe werkt het?
Je kan het brein zien als een dynamisch veld vol met verbindingen. Er zijn miljoenen verbindingen die elke keer oplichten als je denkt, doet of voelt. Sommige van deze verbindingen lichten heel vaak op, dit kun je dus je gewoontes of patronen noemen. Elke keer als we volgens onze gewoontes of vaste overtuigingen handelen of denken versterken we deze neurologische verbinding. Het wordt voor ons brein steeds makkelijker om dit paadje te lopen.

Nieuwe ervaringen
Echter, als we een nieuwe leerervaring opdoen, of anders over iets nadenken, dan wordt er een nieuwe verbinding gelegd in onze hersenen. Als we op deze manier blijven handelen of denken dan gaat onze brein deze verbinding vaker gebruiken. Het wordt onze tweede natuur en de oude gewoonte wordt steeds minder toegepast. Door positief te denken en nieuw gedrag te laten zien is het is mogelijk om nieuwe verbindingen te leggen en wordt het steeds makkelijker om je op deze nieuwe er meer gezonde manier te gedragen. Je krijgt steeds meer ‘wind mee’ naarmate je nieuwe gedrag en nieuwe gedachten vaker toepast.

Hoe optimaliseer je je brein?

• Ervaar!
Door positieve leerervaringen op te doen, leg je nieuwe paadjes aan. Stop met dingen die je spannend vindt te vermijden of uit te stellen, want het pad van vermijding wordt steeds dieper en de drempel dus steeds hoger. Hoe vaker je positief en pro-actief gedrag laat zien, hoe makkelijker het wordt.
• Denk en gedraag jezelf positief!
Sluit elke avond af met 5 positieve dingen van die dag, ben mild naar jezelf en naar anderen, vergeef en ga vooruit. Creëer je positieve nieuwe paadjes!
• Mediteer en leef mindfull!
Door met afstand naar onze patronen te kijken verzwakken de verbindingen, maar het versterkt ook nieuwe verbindingen.
• Slaap en vermijd stress!
Slecht slapen en veel stress hebben een negatieve impact op je brein. Het kan zelf leiden tot angsten, depressies en leermoeilijkheden. Door slapen reset je je brein. Je oude, overbodige bestanden worden opgeruimd en je werkgeheugen herstelt.
• Sport!
Beweging verbetert de kwaliteit van je geheugen. De hippocampus groeit bij mensen die regelmatig bewegen, zowel kracht als cardio hebben invloed op de groei van de hippocampus.
• Lees en blijf jezelf cognitief ontwikkelen!

Denk je nu, ja dat weet ik eigenlijk allemaal wel, maar het lukt me gewoon niet. Mijn paadjes zijn te diep! Zoek een fijne coach. Bij bbb health boutique bieden we een fijne warme omgeving waar je kan sporten onder begeleiding van een coach, maar ook korte gesprekjes kan voeren over mindfulness, positief denken, een gezonde nachtrust en gewoontegedrag waar je van af wilt. Je sport op afspraak en je stelt gezonde doelen om naar toe te werken. We bieden een zachte stok achter de deur om je vaste gewoontes te vervangen voor gezonde nieuwe gewoontes.

Lees hier meer over onze werkwijze en boek een gratis proefles in!