De velen voordelen van zelf je werktijden bepalen

Van half negen tot vijf achter je bureau zitten is zo passé! Toch is het bij de meeste werkgevers nog steeds eerder regel dan uitzondering. Er wordt verwacht dat je netjes op komt draven in de ochtendgloren om vervolgens pas rond klokslag vijf de boel weer in te pakken. Dit gebeurt omdat het heurt. Niet omdat het ons productiever maakt… sterker nog: flexibeler werken is veel voordeliger voor iedereen.

1. Het maakt de mens loyaal
Jij krijgt een beetje vrijheid van de baas, dan staat daar een loyalere werknemer tegenover.

2. Een betere balans
Uit onderzoek is gebleken dat mensen een gezonde verhouding tussen werk en vrije tijd belangrijker vinden dan geld. Je werkt om te leven en niet andersom. Dit wetende is het toch heerlijk om zelf je uren in te delen? Het werk wordt er niet minder op maar het wordt gedaan wanneer jij daar zin in hebt.

3. Het verhoogt je productiviteit
Iedereen piekt op andere momenten, voor de een is dit vroeg in de ochtend terwijl de ander liever tot laat door buffelt. Als de baas dit onder ogen zou zijn, voorkom je lummel uurtjes waarin de werknemer niet vooruit de branden is. Bovendien zijn werknemers niet afgeleid door andere dingen als ze hun eigen tijd in mogen delen. Privé is voor in hun eigen tijd… denk aan een bezoekje aan de dokter. Nu móet dit onder werktijd maar als je zelf je tijd indeelt, is dit niet meer aan de orde.

4. Beter voor het milieu
Stel je eens voor dat je vaker vanuit huis werkt, dit bespaart heel wat ritjes van en naar je werk. Dit kan de CO2-uitstoot verminderen.

5. Minder vaak ziek
Als je je niet zo lekker voelt, ben je vaak wél nog in staat om thuis het een en ander te doen. Maar in je pyjama op kantoor verschijnen met gruwelijke keelpijn? Das minder interessant want je moet toch sociaal doen, praten en daar zit je nou net niet op te wachten.

6. Meer talent op de werkvloer
Omdat getalenteerde, intelligente mensen vaak weten wat ze willen, kiezen ze niet zo snel voor vastigheid. Ze zijn flexibel en kiezen voor een gezonde werk-privébalans. Als je ze de kans biedt om dit waar te maken, dan zullen ze je eerder trouw blijven.