Oplossingen als traplopen steeds lastiger wordt vanwege de leeftijd

Voor ouderen kan traplopen lastiger worden. Vanwege lichamelijke achteruitgang wordt het op den duur steeds moeilijker om de bovenverdieping met de trap te bereiken. Je gaat er tegenop zien omdat je bijvoorbeeld bang bent om te vallen, of het kost simpelweg veel moeite of het is gevaarlijk om in jouw lichamelijke toestand om de trap te gebruiken.

Als traplopen problematisch wordt, is het aan te raden om hier tijdig een passende oplossing voor te bedenken. Niet alleen om valpartijen te voorkomen, maar ook om ontspannen en zorgeloos zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Gelukkig is er genoeg mogelijk wat betreft oplossingen en hulpmiddelen. Hierover lees je meer in dit artikel!

De slaapkamer inrichten op de begane grond

Als jouw woning deze mogelijkheid heeft, kan een voor de hand liggende uitkomst zijn om je slaapkamer op de benedenverdieping in te richten. Als je beneden slaapt hoef je immers niet meer dagelijks naar boven, en kan je de trap zo vermijden.

Bovendien houd je nu ruimte over en kun je de bovenverdieping inrichten als opslagplaats voor spullen die je niet gebruikt, of als ruimte voor eventuele logees.

Zittend de trap op

Een andere ideale oplossing voor ouderen die niet meer zelfstandig de trap op- en af kunnen, is een traplift. Als je deze laat installeren langs je trap, kun je via een rails gemakkelijk zittend omhoog en omlaag. Op die manier kun je wel de bovenverdieping bereiken, maar hoef je je niet meer ongerust te maken over valpartijen. Is een traplift misschien iets voor jou? Kijk dan eens op https://www.handicare-trapliften.nl/ voor meer informatie.

Misschien vind je een traplift wel interessant, maar houdt de aanschafprijs je nog tegen. In dit geval is huren van een traplift de overweging waard. Huren is meestal wat goedkoper.

De trap veiliger maken

Voor mensen op leeftijd die nog wel kunnen traplopen, maar vanwege hun fysieke achteruitgang wel extra voorzichtig moeten zijn, is het raadzaam om de trap veiliger te maken. Dit kun je op verschillende manieren doen. Zijn de traptreden bijvoorbeeld glad, leg dan een ruwe traploper over de treden of antislipmatten zodat je niet uitglijdt.

Ook een extra leuning kan zorgen voor meer ondersteuning en balans tijdens het traplopen. Let er bovendien op dat de trap goed verlicht is, zodat je geen treden overslaat omdat deze slecht verlicht zijn.

Neem zelf extra maatregelen

Misschien voel jij je nog hartstikke vitaal, en is een traplift nog niet aan de orde. Ook als het traplopen je in principe prima afgaat, is het slim om toch erop te letten dat je ook zelf zo veilig mogelijk de trap op- en afloopt. Doe altijd iets aan je voeten zodat je niet uitglijdt en zorg dat je je handen vrij hebt. Houd bovendien de leuning vast en ga zorgvuldig en nooit gehaast de trap af.