Praten over ouder worden: taboe of belangrijk?

Misschien herken je het wel: je ouders hebben steeds vaker last van kleine mankementjes. Ze komen minder makkelijk de trap op, of hebben vaker last van hun knieën. Tegelijkertijd voelen ze zich nog jong en fit. Je ouders vinden het in eerste instantie misschien een beetje ongemakkelijk als je over ouder worden begint. Toch maak jij je af en toe zorgen over de veiligheid in huis, vooral voor de toekomst. Maar hoe snijd je dit (soms gevoelige) onderwerp aan?

Kies een rustig moment voor het gesprek, neem eventueel iets lekkers mee en zorg dat je ouders zich op hun gemak voelen. Deel vervolgens jouw zorgen, maar steek het gesprek vooral positief in en richt je op de mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld samen een ergotherapeut of een aannemer inschakelen om advies te vragen over de beste oplossingen in huis.

Ouders die ouder worden

Om je alvast op weg te helpen lees je hieronder vijf tips om het huis van jouw ouders meer toekomstbestendig (en dus veiliger) te maken:

1. Geen drempels meer

Drempels vormen vaak een obstakel voor mensen die iets minder mobiel zijn. Door deze drempels te verlagen of verwijderen, wordt het huis veiliger voor de toekomst. Dit kan vervelende valpartijen in huis voorkomen.

2. Zorg voor goede verlichting

Goede verlichting is belangrijk voor de veiligheid in huis. Het is belangrijk dat alle ruimtes goed verlicht zijn, vooral de trappen, de gang en de badkamer. Je kunt overwegen om bewegingssensoren te installeren, zodat het licht automatisch aangaat.

3. Maak je huis slim

In de vorige tip noemden wij al automatische verlichting, maar denk er ook eens aan om het huis van je ouders ‘’smart’’ te maken door het gebruik van huisautomatisering. Er zijn verschillende smart-home toepassingen, waardoor je bepaalde functionaliteiten op afstand bedient. Denk bijvoorbeeld aan verwarming, de deurbel en beveiliging. Dit maakt het leven gemakkelijker en veiliger.

4. Walk-in-shower

Misschien hebben je ouders al een inloopkast? Introduceer dan ook eens de inloopdouche. Dit is een douche waar je (het woord zegt het al) zonder drempels of obstakels inloopt. Een inloopdouche is veiliger en makkelijker te gebruiken dan een douche met een hoge instap. Als je ouders aanpassingen maken in de badkamer, denk dan ook eens aan antislip tegels.

traplift

5. Een traplift als redder in nood

Als traplopen echt niet meer gaat, kan een traplift een uitkomst bieden en ervoor zorgen dat verhuizen niet nodig is. Een traplift wordt opgebouwd uit modules en kan daardoor snel op maat gemaakt worden voor de trap van jouw ouders. Een traplift is geschikt voor een rechte trap, maar ook voor (smalle) wenteltrappen. Bovendien is het mogelijk om zelf de kleuren en materialen te kiezen, zodat deze opgaat in het interieur.