Studie toont aan dat het verdelen van huishoudelijke taken bij millenials wel heel voordelig uitpakt

Uit de laatste onderzoeken over de verdeling van huishoudelijke taken in een huwelijk, blijkt dat getrouwde stellen stukken tevredener zijn over hun seksleven als klussen eerlijk verdeeld worden. En geloof het of niet: het zijn de millenial mannen die voor deze aangename verandering zorgen.

Hoe kan het ook anders? Het zijn de mannen die méér moeten doen in het huishouden en daar hadden ze tot op heden niet zoveel trek in. Een eerder onderzoek, met data uit 1996 bewees namelijk het tegenovergestelde: een eerlijke verdeling van de huishoudelijke taken zou leiden tot minder seks. Het grootste verschil zit ‘m in de generaties. In 1996 waren het met name de Baby Boomers, ook wel Generatie X die meededen. De meest recente studie focuste zich op stellen die eind jaren zeventig en in de jaren tachtig geboren waren. Millenials. Onze generatie. En wij hebben blijkbaar een heel ander beeld over wat sexy is en wat niet. Je zou denken dat wij minder traditioneel zijn als we het over genderstereotypen hebben maar dat is niet het geval. Júíst millenials omarmen de traditionele rollen als het aankomt op wie de kostwinner is en wie op de kinderen past. Of dit nu komt door de belachelijk hoge kosten van kinderopvang of omdat we het echt zelf willen is niet bekend. Feit is dat vrouwen vaker parttime werken en daar ook niet over klagen. Millenial mannen daarentegen zijn naast hun drukke job stukken geïnteresseerder in het hele reilen en zeilen thuis. Ze willen meer tijd met vrouw en kinderen doorbrengen en ze zijn stukken gelukkiger als mede een knus thuis creëren met alle huishoudelijke gevolgen van dien.

Dit is best opmerkelijk want het percentage millenials dat trouwt ligt aanzienlijk lager dan in de Baby Boomer tijd. We hebben ook stukken minder seks dan de vorige generatie en minder behoefte aan voortplanting.

Niettemin zijn millenial mannen die wél trouwen, en vooral diegene die kinderen krijgen, veel meer bezig met ’thuis’. Moderne mannen zoeken naar manieren om na de geboorte langer bij hun kroost te kunnen zijn maar dit wil niet zeggen dat ze stoppen met hun rol als kostwinner. Het betekent wel dat het ouderschap steeds meer voldoening geeft in het leven, een doel. Meer verbinding met hun geliefden.

Dus wat heeft deze verandering te maken met seks?
Mannen doen minder moeilijk over het huishouden en vrouwen vinden het niet onaantrekkelijk als hun man met een dweil door het huis zwiebert. Er is maar één ding onaantrekkelijk en dat is een man die het uitruimen van de vaatwasser als taak voor de vrouw ziet. En die een beloning verwacht voor ieder huishoudelijk klusje. Wanneer stellen huishoudelijke taken niet als taak van de vrouw óf taak van de man zien, vindt er een eerlijke verdeling plaats. Hierdoor heb je beide meer vrije tijd om te focussen op het opbouwen van een familie en een knus thuisgevoel. Meer tijd met elkaar betekent meer ontspanning en meer seks. Want als jij na het koken, stofzuigen en strijken eindelijk in je bed beland, is de zin weg.