Stilte vs hectiek

Als je aan IJsland denkt, denk je vooral aan rust, stilte en dat alles op een rustig tempo gaat. New York daarentegen zit vol hectiek, drukte en op elke straathoek is er wel wat te beleven. Kortom voor de rust ga je naar IJsland en voor de hectiek baar New York. Tenminste, dat zou je denken. Of kan je het ook omdraaien? De rust opzoeken in New York en de hectiek in IJsland?

Dat was onze uitdaging. Wij, Curly and Straight, zijn afgereisd naar New York en IJsland om die vooroordelen eens weg te nemen. Wij zijn opzoek gegaan naar de stille plekjes in New York om even van de drukte te ontvluchten en in IJsland zijn we juist de drukte gaan opzoeken.

Je bekijkt de stad door andere ogen, let meer op het ongewone. In New York let je opeens meer op de parken en het verscholen bankje, ook let je meer op het geluid, of beter gezegd de stilte. In IJsland is dat precies t zelfde, alleen ben je gebrand op veelheid en herrie, in de breedste zin van het woord, want alleen maar plekken laten zien waar veel mensen zijn, is natuurlijk niet alleen wat we willen. Op deze manier wordt een tripje naar New York heel relaxed, het heeft een paar goede, denk aan Central Park, rustige plekken, maar wij wilde toch iets uitgesprokener, dus veel vragen en zoeken, plus t nodige voorwerk in Nederland. Uiteindelijk werd New York heel rustig en ik denk dat de rustige plekken een goed combi zijn met de hectiek die de stad ook te bieden heeft. Dat geldt ook voor IJsland. Tuurlijk is t eiland heel rustig, maar je kan de drukte opzoeken. Naast de roadtrip over t eiland, waar je bijna geen tegenliggers tegenkomt, werd t een uitdaging de ‘hectiek’ te vinden, we vonden hectiek, maar wel op z’n IJslands.

Dat hebben we vastgelegd met deze serie en een paar fijne tips, voor als je toch die kant op gaat!

NYC tips:

1) Pak de Metro of (nog veel beter) huur een fiets en rij Up town richting Harlem en ga naar Randall’s Island Park, in the Bronx. Daar is een zwembad en vanuit dat zwembad kijk je zo naar the Upper East Side, met een verbluffend uitzicht. Als je gaat fietsen hebt je ook nog een te gekke tocht door een niet zo toeristisch Manhattan.

Foto: Curly and Straight

Foto: Curly and Straight


The Astoria Pool, 19th Street & 23rd Dr, Queens, NY 11105 (in de zomer open en gratis!)

TIP
Huur een elektrische fiets, zo maak je de gigantisch stad een stukje kleiner en kom je niet bezweet aan in Queens. Je kan een elektrische fiets bij verschillende Rentals huren

2) Manhattan is erg druk, dus is het fijn om af en toe even van die drukte ontsnappen en dat doe je ’t aller beste op ’t dak. En dan wel op die van de Trapeze school. Je hebt een fantastisch uitzicht, van de stad en de acrobaten die een sprong wagen. Mocht je ook zin hebben, je kan ’t zelf ook proberen.

Foto: Curly and Straight

Foto: Curly and Straight


Trapeze school, 353 West St, New York, NY 10014 (pier 40) De ingang zit een beetje verscholen, en er is geen lift, maar t is t waard!

3) Secret Garden. Het is even zoeken en als je m hebt gevonden, dan nog maar hopen dat t hek open is. De tuin is namelijk verscholen achter een straat. Het is eigenlijk een gezamenlijke binnen tuin. Als het je toch lukt in er in te gaan, tref je er een mooie tuin aan, met een (bewoond) oud vervallen huis in het midden van die tuin. Fijne bijkomstigheid, je hoort helemaal niets meer van
de stad.

Foto: Curly and Straight

Foto: Curly and Straight


TIP
Het huis staat op Airbnb, Quincy St, Brooklyn, NYC

IJSLAND tips

1)De Blue Lagoon, Ja idd erg toeristisch, maar wel heel fijn om toch naar toe te gaan.

Foto: Curly and Straight

Foto: Curly and Straight


Tip: Ga om 8.00 uur. Als je in de herfst of winter in IJsland bent is ’t nog hartstikke donker. Je stapt dus in ’t donker de Lagoon in en binnen een uur komt de zon op. Een spektakel! Net zo mooi als t Noorderlicht, mocht je die gemist hebben!

Nordurljosavegur 9, 240 Grindavík

2) Tijdens Airwaves is het eiland onherkenbaar door de vele mensen. Er zijn dan hele toffe feesten en zitten de barretjes en dansgelegenheden helemaal vol. Het is een festival wat nog niet heel groots is en het heeft veel oog voor de beginnende artiest en als je goed zoekt staan de tofste feestje niet op de agenda van het festival.

Foto: Curly and Straight

Foto: Curly and Straight


TIP:
Ben je DJ of speel in een band, je kan je nog aanmelden om op t festival te komen spelen!
Airwaves is van 1 – 5 november 2017

3) De IJslands paarden zijn een bekend gezicht op ’t eiland. Er zijn verschillende plekken om die paarden te bekijken en er een ritje op te maken. De mooiste is boerderij Skeiðvellir. Het is een stukje rijden vanaf Reykjavik en ze hebben er meer dan honderd paarden staan.

Foto: Curly and Straight

Foto: Curly and Straight


Skeiðvellir, 851 Hella

Curly and Straight, bestaande uit fotograaf Esmee van Loon en artdirector Willemijn