Dit is waarom je ’s ochtends geen hap door je keel krijgt

Waar ik ’s avonds voor het slapen gaan al kan uitkijken naar m’n ontbijt, is er ook een front ‘geen hap door je keel krijgen.’ Heb ik dus nooit begrepen. Hoe kan je anders zo ’s ochtendsvroeg goed functioneren? Ga je dan niet van je stokkie? En is het echt een big thing of is het aanstelleritis? 

Laat me een ding gelijk de wereld uithelpen, het is dus écht een (lichamelijk) ding. Máár je kan er iets aan doen!

1. Snacken voor het slapen gaan

Lekkere snack of zelfs een grote warme maaltijd al bankhangend voor de televisie verorberen. Op het moment heerlijk, daarna iets minder. Jezelf volstoppen voordat je gaat slapen, kan er namelijk voor zorgen dat je de volgende ochtend verre van een brullende maag hebt. Tijdens je slaap vertragen al je lichaamsprocessen, zo ook je spijsvertering. Als je de volgende dag dan toch gaat ontbijten, kan het eten van de avond ervoor nog wel eens omhoog komen. Wil.je.niet! Beter dus een paar uur voor je nighty night niet meer gaan snaaien.

2. Boosdoener cortisol

Het stresshormoon cortisol is een stofje dat onder andere helpt ons wakker te maken, en te houden. Op het moment dat je met de slaap in je ogen en de vouwen nog in je gezicht je bed uitrolt, piekt je stresslevel. Merk je niets van, behalve dat het bestrijden van die ‘stress’ voorrang krijgt op alle andere processen in het lichaam. De een heeft hier meer issues mee dan de ander. Met minder ‘stress’ wordt er eerder groen licht aan je spijsvertering gegeven. En dan komt die hongerklop snel, heel snel.

3. Bloedsuikerspiegel niet op peil

Je bloedsuikerspiegel moet in de ochtend ook opstarten, dan is ie op z’n laagst en kan je lichaam wel wat fuel gebruiken om een boost te krijgen. Zit je ’s ochtends niet om je ontbijt te popelen, én heb je daarnaast in de vroege uurtjes last van zweetaanvallen, misselijkheid, trillen en duizeligheid? Probeer dan vooral eerst eens je bloedsuikerspiegel op te krikken met bijvoorbeeld een kopje thee met honing. Daarna zal je zien dat die knorrende maag zich snel zal laten horen.

Ontbijtfanatiekeling of niet, zorg ervoor dat je je lichaam altijd helpt zich na een nacht rust op te warmen. Warm je stofwisseling op door een ontbijt, hoe groot of klein ook, te nemen. Ciao ciao geen hap door je keel krijgen!