Slapen met de verwarming aan? Doe maar niet!

Winterdagen kunnen o zo knus zijn, maar wat dacht je van die kou die je soms niet uit je lichaam krijgt. Dan wil je niets anders dan een warme douche pakken of lekker onder de dikke dekens duiken met de verwarming op full speed. En precies over dat laatste verschillen de meningen, want is dat slapen met de verwarming aan wel zo’n goed idee? 

Slapen met de verwarming aan, beter van niet

Op sommige avonden duurt het even voordat je innerlijke thermometer weer een beetje op standje ‘aangenaam’ staat. Als je mazzel hebt kan je die koude voeten, benen, enfin alles wat koud is tegen yours truly aanleggen. En dan is daar nog de verwarming in de slaapkamer. Want is dat een go of een no go om die flink te laten loeien?

Even wat theorie. Je biologische klok bepaalt dag in dag uit wanneer je moe bent. Word je slaperig dan neemt het sweet dreams-stofje melatonine toe, en zal je lichaamstemperatuur automatisch dalen. Om in slaap te komen, moet je lichaam wat afkoelen. En dan is daar nog de luchtvochtigheid die in orde moet zijn om een goede nachtrust te kunnen pakken. Droge lucht wil je niet. Je snapt ‘m al, dan kan je dus beter voorkomen om te slapen met de verwarming aan. Of, nou ja, als je ‘m maar niet laat loeien.

Verwarming, draai ‘m naar de 18

De verwarming helemaal uitzetten, is nu ook weer niet nodig. Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat de ideale temperatuur in de slaapkamer rond de 18 graden ligt. Zo kan je zonder gebibber je bed in duiken én ben je verzekerd van een booster voor je nachtrust.

Nighty night!