Schoonmaken kan erg mindful zijn

Niet iedereen staat te springen om thuis de boel eens flink onder handen te nemen. Stofzuigen, wasjes draaien, de ramen lappen en de deuren afnemen. Klusjes die je het liefst uitstelt. Maar wist je dat schoonmaken erg mindful kan zijn? Zo beginnen boeddhistische monniken de dag met schoonmaken. En de boeken van Marie Kondo vliegen als zoete broodjes over de toonbank. Een opgeruimd leven zorgt voor een opgeruimd hoofd.

Waarom voelt schoonmaken dan toch altijd als een moetje? We gaan liever mediteren of naar de yoga in plaats van dat we eens onze handen uit de mouwen steken. Terwijl je juist de schoonmaak momenten goed kunt gebruiken in een druk leven. Zo breng je schoonmaken terug in je routine.

1. Vaste tijden
Intentie heeft een krachtige energie. Onze intentie wordt ook wel een voornemen genoemd om ‘iets’ te gaan doen. Wanneer dit voornemen er is, bereid je jezelf voor op een bepaalde taak. Wanneer je met jezelf afspreekt dat je zaterdagochtend het huis gaat kuisen, dan is de kans aannemelijker dat je dit doet dan wanneer je hier geen vast moment voor inplant.

2. Doe één ding tegelijk
Focus is belangrijk, ook wanneer je met een stofdoek door het huis rent. Wanneer je begint aan de badkamer, maak je dit eerst af voordat je ergens anders aan begint. Het geeft voldoening als je een taak helemaal afrond en dit gaat stukken sneller wanneer je met aandacht te werk gaat. Je maakt het voor jezelf stukken onrustiger als je met de stofzuiger door het huis rent en ondertussen ook nog de wc ‘even’ wilt boenen.

3. Gebruik fijne schoonmaakmiddelen
Check voordat je begint of je alles in huis hebt. Vermijd handdoeken met gaten of stinkende agressieve schoonmaakmiddelen. ga liever aan de slag met middelen waar je zelf blij van wordt. Het liefst zo natuurlijk mogelijk. Niet alleen is dit beter voor het milieu, ook je marmeren aanrecht of je broze badkamer tegels lijden er minder onder.

Kinfill
Een van onze favoriete schoonmaakmiddelen is van Kinfill. Het eerste duurzame, Nederlandse homecare merk dat schoon
maakmiddelen aanbiedt in geconcentreerde vorm. Schoonmaken zou niet ten koste moeten gaan van de planeet. De producten van Kinfill komen in een mooie, houdbare fles en zonder toegevoegde chemicaliën en palmolie. In plaats daarvan zijn de producten vegan, dierproef-vrij en 100% biologisch afbreekbaar.
Je koopt de producten van Kinfill hier.

Kinfill

ZO Schoon
Ook het splinternieuwe merk ZO Schoon weet van aanpakken: ze lanceerde onlangs strak ontworpen, recyclebare zakken en sprayers die zo mooi zijn dat je ze overal in huis neer wilt zetten. De herbruikbare verpakking zorgt voor minder afval en er hoeft geen water vervoerd te worden. Mix it. Spray it. Wipe it. Zo kan het dus ook! Schoonmaken met ZO is voordeliger omdat
Je koopt het starterspakket hier.

ZO schoonmaak