Scheutje olie in de pan? Dit doet het voor je gezondheid

Lege schappen zonnebloemolie trof ik aan tijdens mijn bezoekje aan de supermarkt. De mensen voor mij die een flesje wilden meepakken, waren op z’n zachts gezegd ‘not amused!’ Maar wist je dat jij je lichaam juist een heel groot plezier doet, wanneer je niet meer in zonnebloemolie bakt? Zonnebloemolie dus. Een olie die veel omega 6 vetzuren bevat. Deze vetzuren zorgen, bij een disbalans tussen omega 3 en 6, voor ontstekingen in je lichaam. Dit kan zelfs tot o.a. reuma, artrose en eczeem leiden. En dat is geen uitzondering.

In deze tijd lopen veel mensen rond met een disbalans tussen de omega 3 en 6 vetzuren. Dit komt voornamelijk omdat we te veel omega 6 binnenkrijgen en te weinig omega 3. Veel bewerkte producten bevatten een grote dosis omega 6 vetzuren. Eerlijk is eerlijk, veel supermarkten liggen vol met onbewerkte producten, zoals koekjes, chips en meer van zulks. Iets wat vast nogal
eens in je winkelmandje belandt.

Waar zit omega 6 in?

Omega 6 vind je in plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, sesamolie, maisolie, margarine en bak-, en braadproducten. Vaak zijn deze oliën een stuk goedkoper. Dit verklaart dan ook waarom fabrikanten deze ingrediënten in hun producten verwerken.

Moet ik de olie dan helemaal weglaten uit de pan, vraag je? Nee, zeker niet! Kies liever voor een olie die je kan verhitten in de pan waar geen giftige stoffen bij vrijkomen en die daarnaast laag in omega 6 is. Goede vervangers om in te bakken zijn olijfolie, ghee, kokosolie en roomboter.

Een scheutje olie levert je nog meer voordelen op, lees maar mee:

    • Gezonde vetten zijn de bouwstenen voor hormonen, zoals oestrogeen en progesteron. Ze dragen dus indirect bij aan een juiste hormoonbalans.
    • Gezonde vetten houden je langer verzadigd. Langer dan koolhydraten bijvoorbeeld.
    • Gezonde vetten zijn erg goed voor het juist functioneren van je brein.
    • Gezonde vetten werken ontstekingsremmend.

 

Plasticvrij maakt extra blij

Overweeg de volgende keer als je voor het schap met oliën staat eens een versie in een plasticvrije verpakking. Olie neemt namelijk microplastics op en deze komen vervolgens in je bloed terecht. Kies het liefst voor een glazen verpakking of giet het thuis gelijk over in een glazen fles. En nu lekker de keuken in voor een verantwoord en lekker prakje uit de pan 😉

Door Female Health Coaching by Renske – hormoontherapeut – breinexpert in opleiding

Soms gebeuren er dingen in je leven die de koers die je vaart verandert. Zo was dat voor
Renske de diagnose PCOS en een ongeluk met hersenletsel tot gevolg. Ze liet zich omscholen
tot hormoontherapeut en volgde diverse cursussen om haar gezondheid aan te pakken. De
dingen die ze leerde en daarmee bereikte, gunt ze iedere vrouw. Daarnaast geniet ze van de kleine dingen, zoals een koffietje in een koffietentje en kun je haar wakker maken voor een lesje rocycle! Op Enfait.nl zal ze jullie inspireren met artikelen over hormonen, de werking van je brein en deelt ze tips over hoe jij nog meer kan gaan stralen.
Website: www.renskevandermaaten.nl
Instagram: femalehealthcoaching_by_renske