Een rondje hardlopen kan je leven verlengen

Sporten is niet je favoriete bezigheid, het leven is kort, daarom ga je liever niet. Maar wat als sporten er júíst voor zorgt dat je een paar jaar extra krijgt? Kijk. Die garantie heb je natuurlijk nooit… maar het zou mooi zijn. Uurtje sporten, uurtje erbij. Laten we eens kijken wat onderzoeken hebben uitgewezen.

Onderzoekers hebben de uitkomsten van 15 jaar onderzoek opnieuw onder de loep genomen en de hardloopgewoonten van een flink aantal volwassenen in samenhang met hun levensduur bestudeerd. Dit keer hebben ze ook andere factoren die invloed hebben op de gezondheid meegenomen, denk aan slechte gewoontes als: roken, drinken en vettig eten. Weer werd bevestigd dat mensen die hardlopen 40% minder kans hebben dan niet renners om te overlijden tijdens de 15-jarige studieperiode. Zelfs 10 minuten hardlopen verlaagd het risico om te overlijden en verlengt dus je levensduur.

Trek je hardloopschoenen aan en hop, begin! Als is het maar even… of twee uur per week. Want na dit eerste onderzoek zijn de onderzoekers nog een stapje verder gegaan. Een geheel nieuwe studie heeft uitgeplozen hoelang je precies moet rennen om je leven met drie en een half jaar te verlengen. We hebben het dan over twee uur per week. De gemiddelde hardloper rend ongeveer zes maanden in veertig jaar. Als je je bedenkt dat je voor zes maanden hardlopen ongeveer drie en een half jaar terug krijgt, dan ga je wel.

Het is overigens niet zo dat als je nog meer gaat rennen, je nog langer leeft. Eigenlijk komt het hier op neer: rennen verlengt je leven en ieder uur is zo’n zeven uur waard.