Reduceer je CO2 uitstoot door gezonde voeding

Inmiddels weet iedereen dat voor het produceren van een hamburger heel veel water nodig is. Een hoeveelheid die gelijk staat aan twee maanden dagelijks douchen volgens de docu Cowspiracy. Dat de vleesindustrie minimaal voor zo’n 25% van de CO2 uitstoot verantwoordelijk is, beaamt ook elk weldenkend mens. Je schijnt er ook nog kanker van te kunnen krijgen. Maar toch blijven we vrolijk vlees eten.

De hippe hamburger tentjes schieten als paddenstoelen uit de grond. Het kookboek van het jaar 2016, Smokey Goodness, laat zien hoe je je vlees het beste op de BBQ kan bereiden. En je hoeft je ook echt niet te schamen als je tijdens een etentje grote biefstuk besteld. Jammer, want het is bij uitstek de snelste manier om iets voor het klimaat te betekenen. Er zijn inmiddels ook genoeg lekkere alternatieven die je van eiwitten, ijzer, b12 en een bite kunnen voorzien. Dus daar hoef je het ook niet voor te laten.

Langzaam maar zeker beginnen de initiatieven meer zichtbaar te worden voor klimaatbewuste voeding. Over een tijdje worden producten gelabeld met hun C02 uitstoot, maar in de tussentijd kan je met deze 7 simpele tips alvast een steentje bijdragen.

1. Geen vlees eten
Peulvruchten, noten en zaden zijn goeie eiwit vervangers en veel minder schadelijk voor mens en aarde. Mocht je dit te ingewikkeld vinden, dan kan je altijd kiezen voor vleesvervangers. Wil je per se dieren eten, kies dan voor kip voor de laagste uitstoot. Melk, kaas, ei en boter hebben een minder diepe footprint, maar kunnen ook goed vervangen worden door plantaardige alternatieven.

2. Eet vooral groente en fruit
Wil je nog een stapje extra doen: Volle grondsoorten, zoals koolsoorten, wortel of bieten hebben een stuk minder uitstoot dan kasgroenten, zoals tomaat, paprika, aubergine of komkommer. Kassen zorgen voor veel energieverbruik.

3. Drink water en thee
Koffie, alcohol en frisdrank hebben de grootste uitstoot. Dus drink veel uit de kraan. Lekker simpel en zeer kostenbesparend.

4. Eet onbewerkt
Hoe natuurlijker het product, des te minder productie, verpakking en het transport. Zelfs voorgesneden groenten gaan soms heen en weer naar Polen om daar gesneden te worden.

5. Eet lokaal en van het seizoen
Dan hoeft het niet vanuit de andere kant overgebracht te worden. Maar nog belangrijker: eet wat het seizoen brengt. Want uit kassen eten blijkt nog meer uitstoot te generen dan het vanuit Australië te laten overvliegen. Kijk op de groente en fruit kalender van milieu centraal voor de beste keuzes.

6. Eet vaker aardappelen
Aardappelen zijn de beste keuze in het rijtje rijst, pasta en aardappelen. In de schil behoudt de aardappel ook fijn alle goede voedingstoffen. Zoete aardappel is ook nog eens heel gezond. Rijst is door de hoge uitstoot de slechtste optie voor het klimaat.

7. Eet niet te veel
Als je niet voor jezelf wilt afvallen, doe het dan voor het klimaat. Te veel eten zorgt uiteraard voor meer uitstoot. Ga ook efficiënt om met restjes en kook en koop niet te veel.

Oh en als we toch bezig zijn, kook met de deksel op de pan, dat scheelt echt bakken energie.

Heb je geen inspiratie, kijk dan hier voor een heerlijk 3 dagen plan zonder vlees van bbb health boutique en probeer lekker te variëren met de tips van onze inspiratielijst.

Wil je meer coaching op het gebied van body, food en mind? Boek dan een proefles bij een bbb health boutique bij jou in de buurt.