Pas op voor uw verstandskiezen

Ik heb er nog vier: verstandskiezen. Eigenlijk had er allang een uit gemoeten maar mijn oude tandarts vond het wel prima. Inmiddels heb ik mijn Brabantse tandarts ingeruild voor een Amsterdamse en na mijn eerste bezoek schrok ik best wel een beetje: al mijn verstandskiezen moeten er uit. Alsof dat al niet gedoe in mijn mond is, wordt er ook een wortelkanaalbehandeling besproken en dat terwijl ik nóóit ergens last van heb.

Vol vragen wandel ik verbaasd naar huis. Vier verstandskiezen én een wortelkanaalbehandeling! Hoe komen ze daarbij? Één verstandskies kan ik nog wel begrijpen: deze komt niet helemaal door en dit kan ervoor zorgen dat ‘ie gaat ontsteken. Een ontsteking in de mond wil je voorkomen, want dit heeft invloed op jouw hele lichaam. Door een ontsteking in de mond kan je hele lichaam van slag raken en als je verstandskiezen eenmaal ontstoken zijn is het stukken lastiger om deze te trekken. Volgens de Chinese geneeskunde staan je tanden en kiezen in verbinding met meridianen die door je lichaam lopen en dus ook met je organen. Mijn besluit staat vast: ik wil een second opinion.

Wat blijkt?
Zo gezegd zo gedaan, ik maak een afspraak bij een specialist op het gebied van kaakchirurgie en wortelkanaalbehandelingen. Wat moet dat moet, maar wat niet moet gaat ook écht niet gebeuren. Ik doe mijn verhaal en de specialist bekijkt mijn gebit en zegt: “ziet er gezond uit”. Dat weet ik. Er zijn nooit gaatjes, ik poets minimaal twee keer per dag en eigenlijk heb ik nooit ergens last van. Volgens deze specialist ga ik ook nergens last van krijgen. Medisch gezien is er geen indicatie om vier kiezen te laten trekken en om ook nog eens een wortelkanaalbehandeling te ondergaan. Feitelijk heb je minder kans op ontstekingen als je verstandskiezen eruit zijn, maar het trekken van die ondingen brengt ook risico’s met zich mee. Wat weegt zwaarder? Één verstandskies vormt wel een risico omdat deze niet helemaal door is, dit gaat ook niet meer gebeuren. Snap ik en dan is het prima dat deze eruit moet. Maar die andere kiezen? Die laat ik lekker zitten! De wortelkanaalbehandeling blijkt ook een tikkeltje overdreven. Mijn tand is niet stervende en de énige reden om een wortelkanaalbehandeling te ondergaan is voor het blekende effect. Good to know. Opgelucht ga ik naar huis want nu weet ik pas écht wat me te doen staat… mijn kies trek ik bij deze specialist en niet gewoon bij de tandarts.

Lees ook: drink je rode wijn door een rietje.