Door overthinking en piekeren manifesteer je niet het leven dat je wenst

Overthinking of in het Nederlands: overdenken, kan worden uitgelegd als té veel en té lang aan iets denken. Ook wel piekeren genoemd. Er zijn enorm veel vormen van overdenken en soms wordt overthinking verward met het hedendaags populaire manifesteren. De manifestatie coaches schieten als paddenstoelen uit de grond. Volgens het AD nam de hoeveelheid coaches de afgelopen vijf jaar zelfs met 60% toe. Veel van deze coaches beloven je de wereld als je ergens maar héél hard aan denkt. Helaas zorgt de wildgroei aan coaches er ook voor dat er veel charletans tussen zitten die jou helemaal niet helpen. 

De kans is groot dat je probeert te manifesteren terwijl je in werkelijkheid alleen maar te veel en te lang aan iets denkt. Dit veroorzaakt droefheid, onzekerheid, teleurstelling en kan zelfs worden gelinkt aan psychische problemen zoals depressie en angst.

Om enkele voorbeelden te noemen: je kan eindeloos lang nadenken over keuzes die je moet maken, blijven hangen in relaties uit het verleden, je zorgen maken over de toekomst of je enorm lang stilstaan bij dingen die anderen tegen je zeiden. Deze vormen van overthinking komen voort uit emoties als verdriet, angst, onzekerheid en woede. Wanneer je hier aan blijft denken, kom je in een vicieuze cirkel terecht. Overdenken is de gewoonte om een situatie zo vaak te analyseren dat het onproductief is.

Natuurlijk kun je overdenken niet helemaal voorkomen, het is een gewoonte. Iedereen doet het. Maar het kan nóóit de bedoeling zijn dat je je jouw geluk in andermans handen legt. In die van een coach om maar wat te noemen. Een coach die jou misschien zelfs vertelt dat je, door héél hard aan je ex te denken, de liefde terug vindt. Of door met dollar tekens in je ogen door het leven te gaan, je rijk gaat worden. Zo werkt het niet. En je krijgt ook geen nieuwe baan door er alleen maar aan te denken.

Manifesteren is niet hetzelfde als overthinking

Omarm datgene wat je voor jezelf wenst en dan het komt op een natuurlijke manier. Het leven ontvouwt zich wanneer de tijd daar rijp voor is. Dat is manifesteren. Focus jezelf op positieve dingen, je groei, je gezondheid, je geluk en je wellbeing. Je krijgt niet alles voor elkaar door er alleen maar heel erg aan te denken. Sommige zaken in het leven vereisen actie, doorzettingsvermogen en luisteren naar jezelf. Wat anderen tegen je zeggen moet je soms het ene oor in en het andere oor uit laten gaan. Niet iedereen het altijd het beste met je voor en weet wat goed voor jou is.

Schrijf het piekeren van je af

Overdenken kun je stoppen door je gedachten op te schrijven. Schaf een dagboek aan en schrijf hier positieve en negatieve gevoelens in op. Relativeer deze gevoelens. Bekijk het even van een afstandje en sta stil bij je gedachten. Wat kun je hiervan leren? Wat zegt het over jezelf? Wat vind je niet of juist wel leuk aan de gebeurtenissen. Waarom raakt het je? Hoe kun je het anders aanpakken? En welke zaken kun je beter loslaten? Op deze manier creëer je gezonde zelfreflectie en vermijd je overthinking.