Ouder worden? Is iets om naar uit te kijken

Typerend gedrag voor jarige dertig, veertig, vijftigplussers is een smakelijk grapje over de leeftijd op een verjaardagskaart kladderen. Jezelf vergelijken met oude wijn. Met oude kaas. Of van de daken schreeuwen: veertig is het nieuwe dertig. En wat als je de zestig passeert? Voor mensen in de vut breekt een nieuw hoofdstuk aan en er is niets dat er op wijst dat dit een slecht hoofdstuk gaat worden. Man! Het zijn je gouden jaren!

En onderzoek bevestigd dit nog maar een keer. Op latere leeftijd mag je genieten en kun je uit het leven halen wat erin zit. Met ontiegelijk veel ervaring op zak weet jij precies hoe dat moet. Een enquête van The Royal Voluntary Service heeft laten zien dat twee derde van de zeventig plussers gelukkiger is dan ooit tevoren. De helft zegt zelfs dat dit de kers op de taart in het leven is.

Waarom?
De deelnemers van de studie beweren dat ze minder zorgen hebben, niet langer nadenken over wat anderen mensen van ze vinden en meer tijd hebben voor hobbies en andere heugelijke bezigheden waardoor ze uitermate tevreden zijn. Maar liefst 1500 pensionado’s werden gevraagd waar ze nu echt gelukkig van werden. Een gezond lichaam, geestelijke uitdagingen en zien dat de kroost goed terecht is gekomen.

Degene die floreren op latere leeftijd zijn diegene die nog steeds actief in het leven staan en een hobby hebben. Natuurlijk hebben omstandigheden waar je geen invloed op hebt een grote impact op je levensgeluk. Ook minder plezante dingen passeren de revu op latere leeftijd. Een geliefde verliezen, je gezondheid inleveren. Dingen die ‘geluk’ in de weg staan. Maar zelfs dan kun je elegant ouder worden want dat doe je met smaak en geluk komt vanuit jezelf.