Openheid is de sleutel naar verbinding

Open zijn is niet eenvoudig, je geeft jezelf namelijk helemaal bloot. Maar openheid wordt wél beloond, zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak. Mensen zijn over het algemeen gesloten, je kunt ze moeilijk pijlen, en ze hebben altijd een verborgen agenda. Niet dat mensen per se alles verbergen, maar ze geven zich niet snel bloot. En dat is nou net wat we soms nodig hebben. Een stukje openheid.

Maar eerste even uitleggen: wat is openheid? Dat is verschillend voor iedereen, maar voor mij is het eerlijk zijn, en vertellen wat er in je hoofd omgaat. Ook de minder fijne dingen mag je best delen. Wees transparant naar de mensen om je heen, maar: er is een grens. Zo ben ik ooit overvallen door een wel héél erg persoonlijk verhaal in de supermarkt. En juicy details van andermans seksleven hoef ik ook niet per se te weten. Dit moet je weten over openheid:

Stap uit je comfortzone
Netwerken op een event, je werk delen nog voordat het perfect is of mensen met elkaar in contact brengen. Dat kan knap lastig zijn, zeker als je van jezelf een tikkeltje introvert bent. Maar als je stapje voor stapje vaker connecties maakt met de mensen om je heen, dan voel je je ook meer aanwezig, meer gehoord en word je ook door een ander geïnspireerd.

Het is iets fysieks
Openheid in real life is eenvoudiger en betekenisvoller dan wanneer je online geen blad voor de mond neemt. In het echie raak je namelijk direct in gesprek, krijg je een diepere connectie en ben je dus beter aan het netwerken. Had je niet verwacht he?

Je moet klein beginnen
Gooi niet meteen je hele hebben en houden op tafel. Vertel vooral de dingen die voor een ander inspirerend zijn, waar ze van kunnen leren en waardoor je beter kunt samenwerken.

Het zorgt voor verbinding
Om terug te komen op de kop van dit artikel: openheid verbindt. Wanneer jij alles voor jezelf wilt houden kun je je geïsoleerd voelen. Maar wanneer jij niet bang bent om te delen, dan creëer je een groep mensen om je heen die óf: hetzelfde hebben meegemaakt, met hetzelfde bezig zijn, of die je willen helpen. En daar is niks mis mee toch?

Openheid vraagt om balans
Sommige dingen deel je van nature, andere dingen zijn persoonlijker. Het is de kunst om onderscheid te maken tussen de dingen die je wél of juist niet wilt delen. De dingen die je voor jezelf houdt worden nog waardevoller.

Openheid creëert openheid
Als jij jezelf open opstelt, zal een ander zich ook eerder blootgeven. Conversaties verlopen soepeler, maar nog belangrijk: hebben meer diepgang.

Openheid is enorm krachtig en persoonlijk. De connectie met mensen om je heen wordt intenser, je creëert meer diepgang en je groeit als persoon. Als je het goed aanpakt tenminste, want forceer jezelf nooit om ‘open te zijn’. Als je dat doet kunnen situaties juist awkward worden en dat is nou nét niet de bedoeling.

Een helpende hand: 10 adviezen voor introverten op een fuif.