De ongelofelijk ontspannende werking van meditatiemuziek

Eerst: wat is meditatiemuziek? Dit zijn nummers waarin bepaalde tonen en ritmes voorkomen die onze hersenen mogelijk in een andere frequentie brengen. Muziek die alpha golven (ontspanning) stimuleert zodat we de beta-stand (actief, stressvol en doelgericht) achter ons kunnen laten. Muziek en geluid wordt al eeuwen gebruikt voor therapeutische en transcendente doeleinden. Logisch dat we in een drukke wereld met veel prikkels af en toe uit willen checken doormiddel van rustgevende klanken.

Het is bewezen dat onharmonische klanken, die van nature niet resoneren met het menselijk lichaam, zorgen voor stress en onrust. Harmonische klanken die aansluiten op de geluiden die ons lichaam produceren zorgen voor orde en rust. Lawaai, schreeuwen, knallen en teveel geluid zorgen voor onrust en disbalans. Rustige klanken die uit de natuur voortkomen zorgen voor harmonie omdat ons lichaam ook natuurlijk is. Mensen zijn de natuur, ons lichaam bestaat voor 70% uit water en water heeft de capaciteit om te reageren op vibratie en deze vast te houden. Geluid is vibratie. Water houdt harmonische en onharmonische vibraties vast, het is dus logisch dat een overdosis aan meditatieve muziek ‘ons water’ beter in balans brengt en dat de herrie wordt opgeschoond. Dit is waarom er wordt gesproken over de helende werking van muziek.

Dus als je druk bent, veel stres ervaart of thuis lekker wilt ontspannen is het niet gek om meditatiemuziek op te zetten. Ik had het er laatst met vriendinnen over en blijkbaar ben ik niet de enige die regelmatig een healing playlist opzet. De meeste vriendinnen luisteren wel een naar meditatie – of spa – muziek. Ja… veel mensen noemen het spa muziek maar ook daar weten ze precies welke nummers ze moeten draaien om jou onder te dompelen in ontspanning. Dus zet eens wat vaker een healing playlist op!