Oké, volgens de wetenschap doet een gebroken hart dus écht pijn

Liefdesverdriet betekent tranen, slapeloze nachten en een gebroken hart. Nu hoef ik jullie niet uit te leggen hoe zoiets precies voelt, maar wat wel een nadere verklaring verdient is het feit dat een ‘gebroken hart’ – als gevolg van liefdesverdriet – daadwerkelijk bestaat. Dit heeft de wetenschap onlangs bewezen. Het ‘Gebroken hart syndroom’, ook wel Takotsubo Cardiomyopathie genoemd, is een medisch syndroom dat door de American Heart Association is erkend. En dat is niet zonder reden. Deze aandoening is namelijk veel gevaarlijker dan je – in de eerste instantie – zou denken. Serieuze zaak dus.

Lees ook: Het is bewezen: meditatie is effectiever dan medicatie tegen pijn

Wanneer iemand in zeer emotionele staat verkeerd, gaat dat – negen van de tien keer – gepaard met veel stress. Wanneer je gestrest bent, produceert je lichaam extra hormonen. Dit is overigens een normaal gevolg van stress. Wanneer je té gestrest bent, produceert je lichaam nóg meer extra hormonen, en dat kan gevaarlijk zijn. Schade aan de hartspier, hartfalen of een opgezet hart zijn veelvoorkomende klachten als gevolg van liefdesverdriet. Best wel heavy!

Opvallend is dat het syndroom vooral voorkomt bij – relatief gezonde – volwassen vrouwen die geen andere cardiovasculaire problemen hebben. De meeste patiënten die het ‘Gebroken hart syndroom’ hebben, weten echter niet dat dit syndroom bestaat. Daarom hollen de meeste patiënten eerst naar de Eerste Hulp, omdat ze denken dat ze een hartaanval hebben. Dit komt omdat een gebroken hart en een hartaanval dezelfde symptomen hebben. Shocking! Gelukkig kun je een gebroken hart snel verhelpen, mits je de juiste medicijnen toegediend krijgt. Ook extra zuurstof en bloedverdunners zijn goede middelen om het syndroom te bestrijden. Het is namelijk enorm belangrijk dat je het syndroom behandelt, want hartritmestoornissen, een beroerte en – in zeldzame gevallen – de dood liggen op de loer!

Oké, nu zijn wij meer fan van natuurlijke remedies tegen stress, hart- en vaatziekten. Yoga en meditatie zijn goede voorbeelden van activiteiten die stress verminderen en pijn verlichten. Ook dansen en wandelen zijn ideale uitlaatkleppen voor iedereen die een gebroken hart heeft. Dus, dance like nobody is watching!

Lees ook: Dit is waarom single zijn op je 30ste lang zo slecht nog niet is