Mensen met een ochtendhumeur zijn ongelofelijk positief

Met sommige mensen is ’s ochtends geen land te bezeilen. De ochtend is een marteling en o-wee als iemand je dan stoort. Dan begin je te blaffen… en daardoor wek je de indruk dat je een gruwelijk nors persoon bent of al maanden niet van bil bent gegaan. Ach… laat ze maar denken. Jij weet wel beter: je hebt gewoon last van een ochtendhumeur.

De eerste uren van de dag kun jij niet zoveel hebben en dat komt vanzelf wel weer goed. Want juist als je deze verschrikkelijke uren hebt doorstaan, ben jij positiever dan ooit! Het gemopper en gezeik in de ochtend wordt later op de dag helemaal goedgemaakt! Een ochtendhumeur wordt namelijk veroorzaakt door een verstoorde hormoonhuishouding net voor het ontwaken. Normaal gesproken maak je flink wat cortisol – het gelukshormoon – aan, bij mensen met een ochtendhumeur gebeurt dit niet.

Mensen die kort slapen maken ook te weinig cortisol aan en dit is volgens wetenschapper Alice Domar dé reden dat mensen met een ochtendhumeur positiever in het leven staan. In The Huffington Post schrijft ze dat wanneer je alleen van maandag tot en met vrijdag een ochtendhumeur hebt, dit komt door slaaptekort. Bomvolle agenda’s met borrels en meetings zijn vermoeiend maar ook bijzonder interessant en gezellig. Ja grijnzigaard. Als je morgen weer eens niet te genieten bent, bedenk je dan dat dit komt door jouw leuke leven.

Lees ook: dit zegt jouw ontbijt over je.