Mensen met synesthesie voelen letterlijk wat een ander voelt

Waarschijnlijk heb je nog nooit van synesthesia gehoord. Kort samengevat is het een vermenging van de zintuigen. Het is zoiets als ‘kleuren horen’ of ‘geluiden zien’. Sommige mensen hebben van nature de eigenschap dat ze zintuigelijke waarnemingen verbinden.

Voor mensen met de zogenaamde spiegel-aanrakingsynesthesie gaat dit nog een stapje verder, deze mensen voelen dezelfde fysieke pijn als ze zien dat iemand anders fysieke pijn heeft. Dit klink als empathie, het vermogen om je in te leven in een ander, toch gaat spiegel-aanrakingssynesthesie veel verder dan dat.

Grof geschat hebben twee op de honderd mensen spiegel-aanrakingsynesthesie, wat opspeelt wanneer de visuele en tast zintuigen zich vermengen. Mensen die dit ervaren, weten niet dat andere mensen er geen last van hebben. Ze voelen dit hun hele leven al zo. Jared Medina, psycholoog, verbaasd zich over dit verschijnsel, ze zegt: “Het is simpel om aan te nemen dat mijn gevoel hetzelfde is als het gevoel van een ander. Niettemin laten mensen die voelen wat ze zien, die letters zien wanneer ze kleuren voor zich hebben, zien hoe uniek ieders gevoelsleven is.”

Om dit verder te onderzoeken hebben neurowetenschappers meer dan tweeduizend studenten onderzocht. De deelnemers van het onderzoek werden gevraagd om met hun handpalmen naar boven of beneden wijzend een serie video’s te bekijken waarin de acteurs aangeraakt werden op verschillende plekken op hun handen. Tijdens het kijken van de video’s werden de studenten ondervraagd of ze ook iets voelden (en zo ja, wat voelen ze dan precies?). Een tweede experiment onderzocht hun reacties op deze aanrakingen.

Uit de uitkomst van het onderzoek bleek dat ongeveer vijfenveertig studenten het zogenaamde spiegel-aanrakingssynesthesie hebben. Ze konden precies voelen wat ze in de film zagen. “Het was alsof ze een onderdeel waren van de film, ze bemerkte letterlijk de pijn die de personages ook hadden ervaren.” zegt Carrie DePasquale, co-ateur van de studie. Of dat beter is dan een 3D bril is de vraag.

Pijn is natuurlijk nooit fijn. Maar verschillende vormen van synesthesie kunnen handig zijn bij het leggen van verbanden, of het onthouden van bepaalde zaken. Omdat je meerdere zintuigen tegelijk gebruikt, blijven dingen eerder hangen. Mensen met synesthesie beleven alles ook intenser. Veel kunstenaars en creatieve geesten hebben vaak een vorm van synesthesie.

Lees ook: met deze truc onder de douche krijg je de rest van de dag meer energie.