Mensen die regelmatig uitslapen zijn slimmer en creatiever

Gaap! Jij draait je liever nog een keer om. Totdat je wakker schrikt en denkt: sh*t! M’n halve dag is voorbij… dat wordt je niet in dank afgenomen. Wat er ook op je agenda staat, als je zegt: ik heb me verslapen, ben je sowieso de sjaak. Zelfs als je je tot ’s avonds laat nuttig hebt gemaakt, vinden mensen dat je de volgende dag weer fris en fruitig paraat moet staan. WHY?

Waarom is het not done om iets later uit je bed te rollen en krijg je op je kop als je daardoor later op je werk verschijnt. Het valt gewoon niet uit te leggen en mensen willen je excuses niet horen.

Ze willen dat je je volwassen gedraagt en dat je gewoon op tijd naar bed moet om vervolgens vroeg op te staan. Je moet je verantwoordelijkheid nemen, ook al heb je dat ’s avonds al gedaan en heb je tot in de late uurtjes lopen bikkelen. Dat zien ze niet. Terwijl jij stukken beter presteert als iedereen al op een oor ligt. Man! Dan maak jij pas meters… er is geen afleiding, geen plan en je kunt je eigen gang gaan.

Volgens een onderzoek gepubliceerd in de Huffington post zijn mensen die niet op normale tijdstippen slapen intelligenter. Het slaapgedrag wijkt af van wat we gewend zijn en juist mensen die patronen doorbreken zijn vooruitstrevend en non-conventioneel. Ze denken anders, en komen daardoor met verassende oplossingen voor problemen. Best logisch toch? En het is al net zo vanzelfsprekend dat nachtuilen stukken creatiever zijn. Dit bleek uit een onderzoek van The Catholic University of the Sacred Heart in Milan.

Laat naar bed gaan om vervolgens ’s morgens door te tukken is nog lang niet geaccepteerd. Mensen leefde eeuwenlang volgens het ritme van de zon. Je ging slapen als de zon onder ging en werd wakker als ‘ie weer opkwam. Maar wat is er mis met nieuwe patronen? Eigenlijk ben je hartstikke evolutionair bezig!

Lees ook: mensen met groene ogen blijken dus ongelofelijk speciaal!