Mediteer jezelf slank, knap en leuk!

Mediteren is hot! Vroeger werd het vooral in een spirituele context gespot. Maar, tegenwoordig zie je het echt overal terug. Dat is niet voor niks, want meditatie werkt eigenlijk voor alles! Niet overdreven, want een gezonde mind en dingen in perspectief kunnen zien is de basis voor alles.

Wat is mediteren eigenlijk?
Voor veel mensen is mediteren een manier om je hoofd leeg te maken. Maar
meditatie in de vorm van ‘kijken naar je denken’ levert veel meer op dan alleen ontspanning. Door naar je gedachten te kijken, ben je het niet meer. Het worden woorden, teksten in je hoofd, gebabbel in je brein. Hierdoor kan je losser komen te staan van negatieve zelfspraak, ingesleten patronen en gewoontegedrag. Je ontwikkelt helderheid en zelfliefde door steeds te kijken naar wat er aanwezig is in hoofd zonder oordeel. Dit betekent overigens niet dat je niet negatief mag denken, niet mag piekeren of in een oud patroon mag schieten. Het enige wat er verandert is dat je de nieuwsgierig leert kijken naar wat er is, in plaats van meegesleept te worden door het gebabbel in je hoofd.

Kijken naar gedachten?
Gedachten zijn woorden en beelden in je hoofd. Ze hebben een plek, een vorm (stem, tekst, beeld) en een beweging. Door heel nieuwsgierig te kijken wat het eigenlijk is dat ‘denken’, kom je al een stuk losser te staan. Waar bevindt de gedachte zich, waar is de oorsprong, is het een stem, een beeld, hoe weet ik dat ik denk? In plaats van vastgeplakt te zitten aan je gedachten, ga je nu nieuwsgierig kijken naar welke gedachte langskomt.

Emoties willen gevoeld worden
Hoe meer emotie, hoe groter de ‘pull’ van negatieve gedachten. Negatieve emoties voelen we daarom liever niet. We hebben allerlei maniertjes om niet te voelen; pleasen, eten, werken, shoppen, drinken en ga zo maar door. Echter, hoe meer een emotie ontkent wordt, hoe meer deze gevoeld wil worden. En hoe grimmiger deze zich zal aandienen. Door naar een gevoel toe te bewegen in plaats van er van weg te gaan, kunnen emoties gereguleerd worden.

5 meditatietips voor drukke vrouwen
– Mediteer overal! In de rij van de kassa, wachtend op de tram en achter je computer tijdens de zoveelste update. Je zult verbaasd zijn hoeveel saaie wacht momentjes ineens mooie meditatiemomentjes worden.
– Doe minimaal 1 activiteit per dag met volledige aandacht. Voel de druppels onder de douche, merk de roterende beweging van benen op tijdens het fietsen of voel je zelf zitten op een stoel tijdens een gesprek.
– Doe ligmeditaties in bed. Te moe? Geen excuus, sluit de dag af met een heerlijke bodyscan of ligmeditatie in bed. Internet staat er vol mee!
– Zie moeilijke situaties om als een manier om losser te komen van oude patronen. Er zijn geen obstakels op het pad, de obstakels zijn het pad!
– Doe meditaties van 1 tot 3 minuten gedurende de dag om je bewustzijn te verhogen. Check bijvoorbeeld de oefening 3 minuten ademruimte.
Te moeilijk? Get a coach!

We betalen een kapper voor het knippen van ons haar, laten ons los masseren door een masseur en geven bakken met geld uit aan kleding. Maar als het gaat om aandacht geven aan de mind, is er nog steeds een taboe. We geven niet makkelijk structureel geld uit aan een personal coach of psycholoog. Hiervoor moeten we vaak toch eerst echt een probleem hebben. Terwijl coaching en mindfulness eigenlijk een massage is voor de geest, een knipbeurt voor het brein. Bij bbb is coaching daarom verweven in de aanpak. We bieden je een stok achter de deur door 10 minuten coachingsgesprekjes waarin we sparren over duurzame leefstijlverandering.

Wil je bbb een keer ervaren? Plan hier je proefles. Bbb organiseert binnenkort een 4 weekse mindfulness training, kijk hier voor meer informatie.