Jong bloed is de sleutel voor eeuwige jeugd

Laatst ving ik een merkwaardig gesprek op tussen twee oude dametjes. Het ging over oud maar nog steeds interessant nieuws. Jong bloed schijnt namelijk het geheim voor een eeuwige jeugd te zijn. Althans, PhD student Saul Villeda heeft dit enkele jaren geleden onderzocht en is hier nog steeds mee bezig.

Hebben vrouwen echt behoefte aan roze viagra?

Hoe zit dat dan precies?
Dit was ook het onderwerp van discussie bij de vrouwen op leeftijd. Ze vroegen zich – vreemd genoeg – af of jong bloed ze zou helpen om een jonger uiterlijk te krijgen. Villeda onderzocht 8 jaar geleden het effect van jong bloed bij oude muizen. Wat bleek? Oude muizen kregen na het injecteren van jong bloed ineens een scherper brein. Het proces van cognitieve achteruitgang stopte. Er was zelfs sprake van celgroei in de hippocampus. Jonge muizen die met oud bloed geïnjecteerd werden, kregen juist te kampen met een ouder uiterlijk.

En nu?
Het onderzoek is nog steeds in volle gang en in 2014 kwam hierover een publicatie in Nature Medicine. Ook de effecten van jong bloed op de gevolgen van Alzheimer kwamen in dit blad ter sprake. De onderzoekers zijn nog lang niet zover, maar de geruchten maken patiënten met de ziekte welwillend om het in ieder geval te proberen. Er kwamen daarnaast veel bizarre reacties binnen naar aanleiding van het artikel. Zo ook een van een man die het bloed van jonge kinderen aanbood. Bizar! Vanuit economisch perspectief wordt er gevreesd voor jong bloed op de zwarte markt.

Je huid borstelen is van groot belang.

Vampire facelift
Want andere onderzoeken wijzen uit dat bloed ook actieve groeifactoren bevat. De cellen zorgen namelijk voor de aanmaak van hyaluronzuur, collageen en elastine in onze huid. Dit zorgt voor verjonging en versteviging van de huid zonder operatie, doormiddel van kleine injecties met je eigen bloed. Om even terug te komen op het gesprek van de twee dames op leeftijd. Deze twee vroegen zich af wat het effect zou zijn van een vampire facelift met – jawel – jong bloed. Het moet niet gekker worden.