JOMO is het nieuwe FOMO als we Google mogen geloven

FOMO is inmiddels een algemeen begrip geworden, maar heb je ook al eens van de tegenhanger JOMO gehoord? The Joy of Missing out. In een hyperactieve wereld vol keuzes, is de tendens upcoming om blij te zijn met waar je bent. En vooral om je telefoon even te kunnen laten voor wat-ie is. Back in control! 

FOMO versus JOMO

Rose de la Prairie, product manager Google Digital Wellbeing, heeft zich gespecialiseerd in het digitale welzijn van consumenten. Het blijkt namelijk dat we onze telefoon vaak om de haverklap aanraken uit gevoel van een moment van disconnectie. Je wil je continu met jan en alleman verbonden voelen, en vooral niets missen. Google vindt het de hoogste tijd om dat gevoel van FOMO weg te nemen en meer JOMO te creëren. Waarom Google dit juist doet hoor ik je denken? De techgigant is er om informatie te verzamelen, te organiseren en bruikbaar te maken. Ze zijn er om het leven van consumenten te verbeteren in plaats van continu te onderbreken en af te leiden.

JOMO in plaats van FOMO

Back in control 

Rose is samen met haar team druk in de weer om tools te ontwikkelen, waarmee consumenten hun tijd op hun telefoon kunnen verlagen. Om niet de hele dag door op standje ‘aan’ te staan. Om het gevoel van controle terug te krijgen, en daardoor joy te ervaren. Om de switch van FOMO naar JOMO te kunnen maken, hebben ze o.a.:

  • De flipfunctie. Je zal het wel herkennen: als je een afspraak hebt leg je je telefoon wel op tafel, maar dan ondersteboven. Je kan dan alleen nog steeds gestoord worden door al dat gepingel. Niet met de nieuwe functie, waarmee je telefoon ‘flippen’ al voldoende is om ‘m op stil te zetten.
  • Een feature ontwikkeld, waarmee je berichten die je as we speak uit je hoofd wil krijgen, nu al kan maken en in de toekomst naar persoon X worden verstuurd.
  • App-timers, waarmee je zelf instelt hoeveel tijd je per dag per app kwijt mag zijn.
  • Focusfunctie: bepaal van welke apps je tijdelijk wel en geen notificaties wil krijgen. Hè lekker even geen ‘stress’ van al die nieuwe berichten.

Heerlijk toch dat JOMO, kan je straks eindelijk zonder tig onderbrekingen doorwerken, eens een goede nachtrust krijgen, naar die massagesalon, sound bathing-sessie of baristacursus gaan die al tijden op je verlanglijstje staan, of met the boy- / girlfriend weer eens een goed gesprek hebben. Heb je zoiets van dat digital wellbeing lijkt mij ook wel wat? Neem dan eens een kijkje in de Digitale Werkplaats voor een online cursus of bekijk deze website met meer info en tools.

Tijdens het persevent moesten we in het begin nog even wennen aan dat JOMO’en, totdat de unwind-sessies begonnen!

JOMO in plaats van FOMO

JOMO in plaats van FOMOJOMO in plaats van FOMO