6 gezondheidsvoordelen die de zee te bieden heeft

Het strand en de zee zijn twee natuurverschijnselen waar mensen profijt van hebben. Mensen voelen zich aangetrokken tot de zee en hebben behoefte aan zilte zeelucht. Als de zon ook maar een beetje schijnt trekken we massaal naar het strand. Waarom doen we dit? Waarom voelen we ons van nature aangetrokken tot de zee?

Laten we eerlijk zijn: je hoort nooit “Poeh, het was zo verschrikkelijk op het strand.” Het is heel goed mogelijk dat deze zin nog nooit over iemands lippen is gerold – mits je hutje mutje op elkaar zit, maar dat is een ander verhaal. Want eigenlijk stelt de zee niemand teleur. We voelen ons gelukkiger na een wandeling op het strand omdat de zee geestelijk én lichamelijk een positief effect heeft. Dus daarom zetten wij voor jou de feiten op een rij:

Een bezoek aan de zee vermindert stress
De allerbelangrijkste reden om een bezoekje aan de zee te brengen is stress reductie. Zodra je een stap op het strand zet, voel je het kalmerende effect van het water. De zon, de golven, het zand en de oneindigheid hebben een heilzame werking. Alleen het uitzicht al werkt kalmerend. Logisch dat er opeens serotonine vrijkomt, het gelukshormoon.

Je slaapt als een blok na een dag op het strand
Na een paar uurtjes op het strand is de kans op een goede nachtrust opeens stukken groter. Voor mensen met insomnia is een bezoek aan de zee het proberen waard. Het is een natuurlijke manier om eenvoudiger in slaap te komen. Dit komt omdat de zee drie dingen verbetert waardoor je normaal gesproken niet slaapt: stress, onrust, lichamelijke activiteit en de hormoonhuishouding.

Je dagelijkse shot vitamine D
In slechts tien minuten. We krijgen natuurlijk ook vitamine D via onze voeding binnen maar dit is niet genoeg. Tien minuten – beschermd – in de zon helpt al om jouw vitamine D op peil te houden. Just saying.

Het boost je immuunsysteem
Een bezoek aan het strand verbeterd je immuunsysteem. Zo heeft zout water een antibacteriële werking en zit zeewater vol jodium. Dit laatste is goed voor je schildklier. We zeggen overigens niet dat je nu opeens zeewater moet gaan drinken, juist niet. Maar als magnesium in je bad zo z’n voordelen heeft, waarom zou jodium in de zee dit dan niet hebben? Juist. Je hormoonhuishouding, huid en haar worden er stukken beter op.

Het is goed voor je huid
Een dagje op het strand is hetzelfde als een beauty behandeling voor je huid. In de zomer zie je er altijd stralender uit. Niet omdat we uren in de zon liggen te bakken – waardoor je huid verschrompeld. Nee, juist het zand en zout uit de zee hebben een exfoliërende werking. Er is niets zo effectief tegen dode huidcellen als deze twee ingrediënten. Door de warmte en de zon gaan de poriën openstaan en het zoute water kan zo makkelijker giftige stoffen uit het lichaam absorberen. Bovendien werkt het zout antibacterieel waardoor mensen die last hebben van puistjes, opeens een gladdere huid ervaren.

In jezelf keren
Of je nu spiritueel bent of niet, een bezoek aan het strand creëert een groter bewustzijn. Het geluid van de golven, het oneindige, de warmte en de schoonheid van de omgeving zorgen ervoor dat jij makkelijker je hoofd leegmaakt. Je ervaart het hier en nu, bent beter in staat om te mediteren en neemt afstand van je dagelijkse drukke leven. Er is geen betere plek om je een met de natuur te voelen, dan de zee.