DIT is waarom je misselijk wordt na het slikken van een vitaminepil

Niet iedereen heeft er last van maar ongewoon is het niet: misselijkheid na het slikken van je vitaminepil in de vroege morgen. Ik had er ook ooit last van en had geen idee waarom, je zou er toch gezond van moeten worden? Nog voor het ontbijt nam ik braaf verschillende supplementen in met een beetje water. Ik dronk een koffie en was on the go. Een beetje misselijk dat wel…

Klinisch professor Niket Sonpal legt uit waarom je je niet zo lekker voelt na je portie supplementen.

1. Je neemt de supplementen in op een lege maag
Dit is een no-go zegt Sonpal. Als je je supplementen op een lege maag inneemt kan dit voor flink wat irritatie zorgen. Het kost de supplementen twee tot drie uur om in het lichaam opgenomen te worden, als je erbij eet gaat dit sneller en irriteren ze niet op een lege maag.

2. Je slikt van alles door elkaar
Het akelige gevoel kan ook komen door het soort vitamines die je slikt. Vitamine C, E en ijzer hebben de neiging om meer irritatie te veroorzaken in de maag. Ook als je kiest voor multivitamines kan het zijn dat je maag geïrriteerd raakt door een van deze drie componenten. Meestal gebeurt dit als je meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid binnen krijgt. Voor een volwassen vrouw is dat 75 milligram vitamine C, 9 milligram vitamine E en 15 milligram ijzer. Het kan zijn dat een arts je een ander advies geeft maar anders is het verstandig om je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te houden.

3. Je hebt een verkeerde vorm van de supplementen gekozen
Denk aan vitamine C: je kunt het drinken, innemen als kauwtabletten of in de vorm van een capsule. Probeer eens een andere formule om hetzelfde supplement binnen te krijgen. Wie weet kun je niet goed tegen de capsule of de toegevoegde smaakstoffen in het drankje.

4. Je slikt te veel in vet oplosbare vitamines
Het te veel van de meeste vitamines plas je gewoon weer uit. Dit geldt niet voor in vetoplosbare vitamines! Denk aan: vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K. Deze vitamines worden opgeslagen in weefsels van het lichaam en hierdoor kunnen ze zich opstapelen. Overschrijd nooit de dagelijkse hoeveelheid en bij aanhoudende misselijkheid is het toch verstandig om een arts te raadplegen.

WOW! Dit iconische watermerk krijgt een compleet duurzaam nieuw jasje.