Wat is ‘sound bath meditation’ en hoe werkt het?

Mediteren, ik doe het wekelijks omdat ik naar yoga ga. Over deze korte meditaties aan het begin of einde van de les denk ik niet eens meer na. Je doet het omdat het een onderdeel van de yogales is. Iedere week dezelfde ‘ohms’, dezelfde flow en dezelfde meditatie. Tot een week geleden. Toen werden we voor de verandering ondergedompeld in een sound bath. Daar had ik wel eens over gehoord, maar ik had het nog nooit ervaren.

Sound bath meditatie is hetzelfde als klankschalen meditatie. Deze vorm van mediteren ervaar je met je gehoor. Je dompelt jezelf onder in een bad van geluid. Geluid waarbij trillingen en vibraties uitgezonden worden en dit is goed voor je lichaam en geest. Alles om je heen vibreert, ook het lichaam zendt vibraties uit. Alle organen en cellen in het lichaam kunnen beïnvloed worden door geluidstrillingen.

Terwijl je op je rug ligt, absorbeer je ritmische klanken en trillingen van de klankschalen. Een klankbad werkt helend en zuiverend. Door de klanken ontstaan er trillingen en deze maken blokkades vrij en zorgen voor minder spanning in je spieren. Energie kan beter stromen en onderdrukte emoties en vermoeidheid worden opgeheven. Na het sound bath voel ik me in ieder geval helemaal zen. Het is een reset voor body en mind en ik vond het een fijne ervaring. Misschien omdat ik me beter kon focussen op de klanken en zo de geluiden van de stad minder hoorde? Of omdat de trillingen écht iets gedaan hebben? Geen idee. Dat hoop ik de volgende keer uit te vinden.