Wat is orthomoleculaire geneeswijze? Klinkt als iets scheikundigs!

Je hebt het vast voorbij zien komen in de media, iets met de term orthomoleculair waarvan je dacht; wat is dat!? Orthomoleculaire geneeskunde betekent letterlijk ‘de goede geneeswijze door inzet van de juiste moleculen’. Hierbij worden onderliggende oorzaken van bestaande klachten onderzocht en aangepakt door aanpassingen van voeding, leefstijl en voedingssupplementen. Binnen deze geneeskunde wordt altijd gekeken naar iemands persoonlijkheid en ​fysiologie van het lichaam, dus o​p individuele basis.

Orthomoleculaire therapie betekent bijvoorbeeld dat er gekeken wordt naar waarom jouw lichaam de nodige voedingsstoffen soms niet krijgt en waar deze energie dan blijft. Dus bijvoorbeeld voor als je het idee hebt dat je wel gezond eet, maar sommige voeding niet goed wordt opgenomen en je geen idee hebt waar dit door komt en wat er dan gebeurd in jouw lijf. De orthomoleculair therapeut gaat dan kijken naar en inzoomen op de klachten die je ervaart, wanneer deze klachten zijn ontstaan en welke fysiologische systemen en mechanismen hiermee te maken hebben. En, hoe eventuele tekorten worden opgelost. Omdat er wordt gekeken op moleculair niveau, worden tekorten vaak aangevuld met extra suppletie als vitamines, mineralen en vetzuren (bijv. omega-3 vetzuren uit algen of vette vis, die ken je vast wel!).

Misschien heb je weleens iets van commentaar over orthomoleculaire geneeswijze voorbij zien komen in de media. Dat komt omdat de titel orthomoleculair therapeut niet beschermd is en iedereen zich zo kan noemen. Dat is net zoals dat er niet opgeleide voedingskundigen zijn die niet onderbouwde adviezen geven. Zorg dus dat je bij een therapeut terecht komt die bijvoorbeeld ook diëtist is. De titel diëtist is wel beschermd, en zo weet je zeker dat je goed zit!