Dit is de oorzaak van een slechte nachtrust van zondag op maandag

De week moet nog beginnen maar jij hebt de pijp al leeg op maandag. Waarom? Omdat je op zondag altijd slechter slaapt dan op de andere dagen. Nu is er een Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat je niet de enige bent die op zondag maar geen slaap kan vatten. Er werden 3000 respondenten ondervraagd en maar liefst 40% heeft moeite met in slaap vallen op zondag. Gelukkig hoor ik daar niet bij want ik slaap elke nacht als een roosje maar ik was wel benieuwd waarom anderen slecht de slaap kunnen vatten.

Mijn eerste gedachte was: dan zie je enorm tegen je baan op. Dit blijkt niet het geval, volgens de Amerikaanse slaapexpert dr. Michael Breus heeft het te maken met een Social Jetlag. Vrijdag en zaterdagavond zijn vaak avonden waarop je later naar bed gaat dan normaal gesproken, daarom slaap je ook langer uit in het weekend. Dit zorgt ervoor dat je biologische klok in de war raakt en omdat je lichaam het gewend is om langer wakker te blijven, kun je op zondag dus ook niet vroeg slapen. Nu je weet wat de oorzaak is, kun je het probleem eenvoudig aanpakken, namelijk door gewoon op normale tijden naar bed te gaan. Maar dat is minder gezellig! Je wilt niet op alle feestjes vroeg naar huis en soms is dat uurtje extra in de ochtend lekker! Daarom 3 tips die alsnog helpen om beter in slaap te komen.

Vermijd blauw licht
Deze ken je waarschijnlijk al, blauw licht van je televisie, laptop of telefoon zorgen ervoor dat je lichaam minder melatonine aanmaakt. Dit is het hormoon waardoor je fijn in slaap valt, je snapt het al: door op je telefoon of televisie bezig te blijven, val je slechter in slaap. Ook hier is een oplossing op bedacht: er zijn speciale slaapbrillen met oranje glazen die het blauwe licht blokkeren. Ze zijn lelijk maar effectief! Schaf ‘m dus aan als je een slechte slaper bent.

Een slaapmasker
Wanneer het he-le-maal donker is slaap je gegarandeerd beter! En om het zo stikke donker te krijgen hoef je heus geen verduisterende gordijnen aan de schaffen. Met een slaapmasker kom je al een heel eind. Tegenwoordig zijn er een hele hoop mooie exemplaren te verkrijgen dus dat is geen straf!

Voedingssupplementen
Voor het slapengaan een pilletje nemen? Wel als het de juiste is! Slaappillen zorgen niet voor een echte goede nachtrust maar magnesium, valeriaan en melatonine doen dat dus wel. Ik slik iedere avond een magnesium tablet en met mijn slaap is niks mis!