Interview: ontwerper Charlotte Wooning siert de mens

Charlotte Wooning is een Nederlandse ontwerper die woont en werkt in Rotterdam. Ooit studeerde ze Mode aan de Willem de Kooning academie in Rotterdam. Nu maakt ze frêle, moderne sieraden waarmee je jezelf wilt versieren.

Waarom sieraden?
“Handwerk heeft me altijd al aangesproken, als kind was ik ook altijd bezig met klein handwerk. Daarnaast is het materiaal zilver heel uitdagend. Je hebt techniek en kennis nodig, maar kun je ook iedere vorm maken die je wilt. De mogelijkheden zijn oneindig. Daarnaast zijn sieraden een mode-item en laat mode nou net mijn andere passie zijn.”

Door wat laat jij je inspireren?
“Vooral door vrouwen. Ik ben altijd aan het kijken wat ze dragen, hoe ze er uit zien en wat een sieraad met ze doet. Het is een uitdaging om voor zoveel verschillende types als er zijn, iets te ontwerpen wat ieder goed past en staat. Daarnaast ben ik altijd op zoek naar mooie verhalen en antieke sieraden/ onderdelen om weer tot iets nieuws te verwerken.”

Voor wie zou jij nog een persoonlijk sieraad willen maken?
“Ik zou het te gek vinden als Maxima iets van mij zou dragen. Juist omdat mijn werk heel toegankelijk is, kan ze laten zien dat mooie sieraden van een koningin niet onbereikbaar zijn (zoals vroeger met kroonjuwelen natuurlijk wel het geval is).”

Draag je zelf dagelijks sieraden?
“Ja. Maar heel weinig. Less is more is wel mijn eigen leus geloof ik. Ik test mijn eigen nieuwe werk altijd op draagcomfort, lengte, grootte. Daarnaast draag ik een roodgouden ring met roze diamant die ik van mijn man heb gekregen. Hij had het lef deze in het geheim te laten maken, gelukkig heeft mijn man goede smaak en prijkt deze beauty vaak aan mijn hand. Ook draag ik kleine diamantjes als oorbellen, die kun je altijd in houden. Je raakt ook wel uitgekeken op je eigen werk. Gelukkig is mijn dochter wel die-hard fan, die wil altijd alles hebben wat ik maak.”

Maak je nog alles zelf?
“Nee, ik heb een fijn team van zes meiden die allemaal kunnen smeden. Ik ben wel heel nauw betrokken bij de productie, het moet wel mijn handschrift zijn wat ze maken. Ik zie vaak in de kleinste details wie een bepaald sieraad heeft gemaakt, dat filter ik er dan weer uit. Bijvoorbeeld hoe hard hamer je? Met zachte korte slagen of harde kan een heel groot verschil uitmaken.”
armband
Wat is je meest bijzondere ontwerp ever – of voor wie?
“Toen mijn oma overleden was heeft mijn moeder de opdracht gegeven om voor alle vrouwen een ketting te maken gemaakt met de oude koralen en katwijks goud (weer van mijn oma’s oma). Zo hebben mijn moeder, mijn tante, mijn zus, ik, mijn dochter en mijn nichtje allemaal een ketting gekregen met een ‘erfstukje’ van mijn oma.”

Hoe draag jij je steentje bij aan duurzaamheid?
“We proberen er zo veel mogelijk aan te doen om duurzaam te werken en leven. We maken alles in rotterdam, we wonen daar ook, dus op de fiets naar werk. De mensen die bij me werken komen op de fiets of met de trein. Onze zakelijke auto is electrisch. De meerderheid van het team is vegetarisch, dus tijdens de lunch is er bar weinig vlees. Daarnaast wordt al het restzilver en restgoud opgespaard om weer opnieuw verwerkt te worden. Er wordt niets aan materiaal weggegooid. We produceren op aanvraag, we hebben dus ook geen grote voorraden zoals veel kleding merken dat wel hebben bijvoorbeeld.”

Leukste plek in Rotterdam
“De Willemsbrug, heerlijk om over uit te waaien. Je ziet allerlei schepen voorbij varen, wat me altijd trots maakt op rotterdam zijn productiviteit en grootsheid. En die plek is halverwege mijn werk en huis. Het verbind de plekken waar ik het meest en liefst ben.”

Charlotte in drie woorden
“Creatief, bescheiden, ondernemend”

charlotte wooning